Mediterrán étrend

Az egyik legismertebb és hatásait tekintve legtöbbet kutatott diéta.

Sikeressége talán abban rejlik, hogy viszonylag könnyen betartható, nem tartalmaz komolyabb megszorításokat. Bizonyítottan hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve diabetes mellitus esetén is alkalmazható.

A legnagyobb mennyiségben fogyasztandó élelmiszerek a teljes kiőrlésű cereáliák (kenyerek, tészták, barna rizs, quinoa, bulgur, hajdina, köles, stb.), zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, hagymafélék, fűszerek. Ezeket napi rendszerességgel javasolt az étrendbe illeszteni. Hetente néhány alkalommal fogyasztandóak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a sovány húsok (csirke, pulyka), halak, olajos magvak, olíva olaj, tojás. Hetente 1-2 alkalommal édesség és havonta 1-2 alkalommal vörös húsok fogyasztása is megengedett. Mivel a vaj és egyéb állati eredetű zsiradékok fogyasztása minimális, a telített zsírsavak bevitele alacsony marad.

Talán egyik legvonzóbb eleme a mediterrán étrendnek, a módjával ajánlott vörösbor, melynek rezveratrol tartalma a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. Az életmód része a rendszeres testmozgás, mely szintén az egészség megőrzését támogatja. Kiegyensúlyozott, mediterrán típusú étrend és életmód mellett nem valószínű hiánybetegségek kialakulása, mivel semmilyen alapvető élelmiszert nem zár ki az étrendből.