Mumus a családban: hasmenés a gyermekeknél

Az óvoda és iskola kezdésével az egyik „tipikus” megbetegedés a hasmenés. Sok szülőben aggodalmat kelt, hiszen a táplálék-, só-, és folyadékhiánytól gyorsan leromolhat a gyermek állapota, ezért különös figyelmet igénylő problémáról van szó.

Hasmenésről akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál lágyabb, hígabb állagú és naponta három alkalomnál többször jelentkezik. Ha ez a két tünet együtt jelentkezik, biztosan hasmenésről beszélhetünk. Gyakran kísérhetik hasi görcsök, fájdalom, esetlegesen láz, hányás vagy kimerültség. Csecsemőknél árulkodó lehet még az étvágytalanság, sírás is. Hátterében több dolog is állhat, de súlyosabb esetben mindenképpen gyermekorvosi segítséget kell igénybe venni a megfelelő gyógymód kialakításához – és nem otthon kísérletezni különböző kezelésekkel.

Hogyan alakul ki?

Okozója a legtöbb esetben valamilyen fertőzés, melyet kártékony baktériumok okozhatnak: ilyenkor ezek a baktériumok károsítják a „jótékony” baktériumokat – tered adva ezzel a hasmenés kialakulásának. Emellett, különösen az iskolai időszakban gyakori a vírusos eredetű megbetegedés is, de akár állhat mögötte valamilyen intolerancia (pl. laktóz, glutén), melynek felismerése nem egyszerű és orvosi vizsgálat kell megállapításához. Sok esetben azonban akár egyes gyógyszerek is okozhatnak ilyen tüneteket, ennek gyakori példája pl. az antibiotikum kezelés – melynek fontossága megkérdőjelezhetetlen, ha az orvos javasolja – azonban az antibiotikum a kártékony, megbetegedést okozó baktériumok mellett az egészséges „jótékony” baktériumokat sem kíméli – teret adva ezáltal a hasmenés kialakulásának.

Mit tegyen a szülő?

Amennyiben megállapítható, hogy gyermeknek hasmenése van, érdemes diétába kezdeni: célszerű kerülni a zsíros, fűszeres ételeket, tejtermékeket, a rostos- és szénsavas üdítőket. A kiszáradás veszélye miatt nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás! Elsősorban tea és szénsavmentes víz fogyasztása javasolt, emellett, figyelni kell a gyermekek só pótlására is. Fontos, hogy ha a tünetek egy napot követően sem javulnak vagy esetleg erősödnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Probiotikum a regenerálódásért

A hasmenés hatására sok esetben károsodhat a bélflóra – hiszen a „jótékony” baktériumok elpusztulhatnak, melyek jelenléte elengedhetetlen a megfelelő bélműködéshez. Érdemes e baktériumokat pótolni – elsősorban olyan termékekkel, melyet kifejezetten gyermekek bélflórájának pótlására fejlesztettek ki, hiszen az ő bélflórájuk nagyban eltér a felnőttekétől.