Várandós vagy? Vigyázz a hüvelyi fertőzésekkel!

  • Ragadós bejegyzés!

A várandósság csupa izgalom és öröm. Az egyik legnagyobb dolog egy nő életében, ám ezzel egyidőben a felelősség is egyre nő – ugyanis a születendő gyermek egészségét nagyban meghatározza a terhesség alatti életvitel. A hormonális változások miatt a várandósok sokkal jobban ki vannak téve pl. a hüvelyi fertőzéseknek, ami a babára nézve is fontos.

Az egészséges hüvelyflóra legfontosabb alkotóelemei a tejsavbaktériumok – más néven Lactobacillusok, melyek a hüvely megfelelő PH-szintjéről gondoskodnak. Várandósan azonban megváltozhat a nők hormonháztartása, így a hüvely egészséges savas kémhatása a terhesség alatt eltolódhat. Kiemelkedő fontosságú ebben az időszakban az egészséges védő hüvelyflóra megőrzése és fenntartása, hiszen a pH szint változása miatt a kismamák sokkal jobban ki lehetnek téve a hüvelyi fertőzéseknek.

Mindez hatással lehet a születendő babára is, hiszen a kicsi először a szülés során azokkal a mikrobákkal találkozik, melyek édesanyja hüvelyflórájának részei. Ilyen módon a mama hüvelyflórája fontos szerepet játszik a baba fejlődésében is.

 

Megelőzés az akut kezelés helyett!

A terhesség alatt esetlegesen megváltozott hüvelyflórát gombák és baktériumok is megtámadhatják. Ez mindig, de várandósan különösen kellemetlen – hiszen helyi készítményeket használni már nagy pocakkal, nem egy leányálom. Ezért is fontos, hogy inkább megelőzzük ezeket az esetleges fertőzéseket – mintsem, hogy a már kialakult problémát kezeljük.

A hüvelyflóra egészséges egyensúlyának fenntartásához és kialakításához azonban ma már nem csak helyi készítményekkel, de szájon át szedhető intimprobiotikummal is hozzá tudunk járulni. Ezek az orális probiotikus készítmények, melyek a természetes hüvelyflóra baktériumait tartalmazzák, az emésztőcsatornán keresztül képesek eljutni a hüvelybe – és ott szaporodva – kialakítani az egészséges hüvelyflórát. Ezzel a lehetőséggel nem kell többet a sokszor „kellemetlen” helyi készítményeket nagy pocakkal használnunk, hanem a szükséges probiotikus baktériumokat kényelmesen, szájon át juttathatjuk be a szervezetbe.