Fontos tippek, fogyózóknak!

Ne koplalj, fogyj ésszel!

Sokan, sokfélék vagyunk. Az évek során szép lassan ide-oda felkúszó kilóktól viszont (majdnem) mindenki szabadulni szeretne.

Közszájon forog megszámlálhatatlan fogyókúrás recept. Sajnos a legtöbbjükben tetten érhető a koplalás, melynek csak egyik hátránya, hogy a fogyni vágyó szenved tőle. A másik, sokszor át sem gondolt következményei sokrétűek és nem is veszélytelenek. Félre értés ne essék, senkit nem szeretnék lebeszélni, a vágyott kilók eléréséről, de szeretném, ha ezt mindenki okosan tenné, anélkül, hogy a legjobb szándék mellett kárt okozzon szervezetének.

Visszatérve, mire figyeljünk:

 • Ne szomjazz!
  A megfelelő folyadék bevitel létfontosságú, segít a sejtjeink tónusát (turgorát) megfelelő szinten tartani, segít a méreganyagok kiválasztásában, megfelelő szinten tartja a vérnyomásunkat, evvel stabilizálva a keringésünket. Folyadék bevitelt első sorban a víz jelenti! A szervezetnek nem cukros löttyökre, sós levesekre van szüksége első sorban, hanem vízre, vízre, vízre… A szomjas szervezet központi idegrendszeri működése lassul, nő a reflexidő, romlik a helyzetfelismerő készség, romlik az asszociatív gondolkodás. Ezek azonban csak ”elrettentő” példák a szomjazás hatásainak bemutatásában, a teljesség igénye nélkül.
 • Ne éhezz!
  Az éhezésnek is számos, kevésbé ismert hatása van, mely nem hogy segíti, de még rontja is a fogyókúra hatékonyságát. Először is az anyagcsere ún. vészüzemmódba kapcsol, lelassul. Ha netán mégis magadhoz veszel némi tápanyagot, azt azonnal beépíti, zsírként raktározza. A lassú anyagcsere akkor is tart még egy ideig, ha már rendesen étkezel, így viszont még többet raktároz a szervezet, mint koplalás előtt. Nem nehéz kitalálni, hogy fogyás helyett így újra hízni kezdesz.
 • Vigyázz az immunrendszeredre!
  A szomjazás és éhezés hatást gyakorol a sejtjeink osztódó képességére is. Így az immunsejtjeinkre is, melyek számának csökkenése ronthatja védekezőrendszerünk működését, evvel fogékonyabbá téve szervezetünket a különböző vírusos, bakteriális eredetű megbetegedések iránt. A romló immun funkciók hatására krónikus betegségink állapota is romolhat. Vannak azonban olyan krónikus betegségek, melyek esetén a szigorú allergénmentes diéta betartása kifejezetten javítja a kínzó tüneteket. Ilyenek pl a légúti allergiák. A pollenszórás időszakában érdemes elkerülni az olyan élelmiszerek fogyasztását, melyek az úgynevezett keresztallergiás hatás következtében kifejezetten rontanak a légúti tüneteken. Példaként említeném a parlagfű allergiát, melynek tüneteit kifejezetten rontja a hús, a füstölt áru, a tej, a tejtermékek, a dinnye, vagy az uborka fogyasztása.
 • Találd meg az arányokat!
  Egyél fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagot, vitamint megfelelően elosztva!

Kérd ki dietetikus tanácsát, találd meg a számodra legkönnyebben kivitelezhető, betartható diétát.

Legyél következetes a diétában!

Ne szégyellj segítséget kérni és mozogj, mozogj, mozogj!

olvass nálunk! www.cefamadar.hu