A telített zsírok nem ártanak az egészségünknek

Egy vezető szívspecialista szerint káros, és veszélyezteti a pácienseket az az általánosan elterjedt nézet, ami szerint a zsírban gazdag élelmiszerek, mint a vaj, a tejszín, vagy a csokoládé, károsak az egészségre.

Dr. James DiNicolantonio szerint a telített zsírokban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet, nem játszik szerepet a szívbetegségek megelőzésében, és nem segít tovább élni sem. „Ezek a mára berögzült elképzelések téves feltevéseken, és az adatok hibás értelmezésén alapulnak. Ideje lenne egy olyan közegészségügyi kampányt indítani, aminek során beismerjük, hogy tévedtünk ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.”

Telített zsírt nagy mennyiségben olyan élelmiszerekben találhatunk, mint a vaj, a sajtok, a zsíros húsok, sütemények és egyéb hústermékek. Dr. DiNicolantonio úgy véli, a valódi bűnösök a cukrok és a szénhidrátok, és valójában ezek felelősek a magas koleszterinszintért, és a világszerte tapasztalható elhízás-járványért.

„A szénhidrátokban és cukrokban gazdag étrend veszélyeire kellene felhívni az emberek figyelmét, mivel nincs megalapozott bizonyíték arra, hogy a zsírszegény étrend jótékony hatással lenne az egészségre.”

„Legalább akkora energiát kellene belefektetnünk az új egészségügyi kampányba, mint tettük azt a 70-es és 80-as években, amikor a közegészségügyi hatóságok meg voltak győződve róla, hogy a telített zsírsavak a felelősek minden rosszért, ami akkoriban az emberekkel történt.”

„Később aztán mindenfelé elterjedt az a nézet, hogy a telített zsírsavak fogyasztása szoros összefüggésben van a szívbetegségek kialakulásával, és hogy ezek elhagyása, és a zsírszegény étrend segíthet megóvni az embereket a magas koleszterinszinttől, és a különböző szívbajoktól.”

„Az utóbbi néhány évtizedben azonban nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni arra, hogy a csökkentett zsír- és telített zsír-bevitel valóban jótékony hatással lenne az egészségi állapotra, és segíthetne legyőzni a globális elhízás-járványt” – nyilatkozta Brian Ratcliffe, a Robert Gordon Egyetem professzora.

„A zsírszegény étrendet követők ráadásul gyakran tapasztalnak depressziós tüneteket, és rossz kedélyállapotot. Ezért lenne fontos, hogy egy életre leszámoljunk az ilyen étkezési dogmákkal, amik bizonyíték híján is a mai napig tartják magukat a közvéleményben.”

Dr. DiNicolantonio szerint a szénhidrátokban gazdag étrend tehető felelőssé elsősorban az Egyesült Államokban is tapasztalható diabétesz- és elhízás-járványért.

„Mindezek ellenére azt őrültség lenne tagadni, hogy a fokozott telített zsírsav-bevitel összefüggésbe hozható az LDL-koleszterinszint növekedésével, ami idővel növelheti a szívbetegségekre való hajlamot – nyilatkozta Alison Tedstone, a Public Health England munkatársa – Ez alapján pedig logikusnak tűnik, hogy a telitett zsírokban szegény étrend csökkentheti az LDL-szintet, ez pedig a szívbetegségek kialakulási esélyét.”

Dr. DiNicolantonio nézeteit bővebben az Open Heart című orvosi szaklapban fejtette ki nemrég.

forrás– medipress.hu