Természetes szépség fontossága

Közkeletű vélekedés, hogy a kozmetikai szerektől szebbé, vonzóbbá válunk, sok nő semmi pénzért el nem hagyná a lakását, ha előtte nem készített magának tökéletes sminket. De vajon tényleg szebbé teszi a nőket a sok festék?

A Bangor Egyetem Pszichológia Iskolájának munkatársa, dr. Alex Jones, és a York Egyetemen dolgozó dr. Robin Kramer pont ennek a kérdésnek kívántak utána járni. Egy kísérlet során kisminkelt és smink nélküli arcokról mutattak képeket önként jelentkezőknek azzal a feltétellel, hogy senki sem látta ugyanazt az arcot sminkben és anélkül. Az eredmények azt mutatták, hogy a kisminkelt arcokat általában vonzóbbnak tartották a megkérdezettek, ám az is kiderült, hogy nem jelentős mértékben növelte a szépséget ez a tényező, az egyéb szempontok – például az arc, a szem vagy a száj formája – sokkal nagyobb arányban befolyásolták az embereket.

Dr. Alex Jones megjegyezte, hogy a nők sok okból kifolyólag sminkelik magukat, ezek közül az egyik az, hogy elégedetlenek a kinézetükkel. A mostani kísérlet során azonban bebizonyosodott, hogy a kinézetünket alapvetően az adottságaink határozzák meg, a smink ehhez csak nagyon keveset tud hozzátenni. A vizsgálat részleteiről a Perception című lap hasábjain olvashatnak az érdeklődők.