Terhesség alatti pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigy-problémák a nők termékenységére is hatással vannak, méghozzá alaposan megnehezíthetik a teherbeesést. A friss bristoli tanulmány szerint, amely az Obstetrician & Gynaecologist cím szaklap januári számában jelent meg, a reprodukciós gondokkal küzdő nőknek pajzsmirigy-vizsgálaton kellene átesniük, de a menstruáció rendszertelensége is intő jel lehet.

Meglehet, hogy azok a nők, akik nem tudnak teherbe esni, illetve többször is elvetéltek már, valójában pajzsmirigy-gondokkal küzdenek. A szakemberek megállapították, hogy a meddőség nagymértékben összefügg a pajzsmirigytúltengéssel, de az ovuláció elmaradása és a rendszertelen menstruáció is tünetként jelentkezik az esetek jelentős részében.

„Abban bízunk, hogy idővel rutineljárás lesz a pajzsmirigyvizsgálat már a terhesség elején, mivel sok probléma kiszűrhető, ideértve a vetélést és a koraszülést, de még a gyermekágyi időszakból való felépülés nehézségét is. A túlműködés a reprodukciós képességet egészében befolyásolja, és magát a szülést is kockázatosabbá teszi” – állítja a kutatás egyik vezetője, Amanda Jefferys, a Bristol Center for Reproductive Medicine kutatója.

„Nem csak a túlműködés, de sajnos az alulműködés is problémát okozhat a termékenység szintjén. Ezért fontos, hogy minél több orvos pajzsmirigy-tesztre küldje a páciensét, hiszen így rengeteg probléma szűrhető ki időben” – teszi hozzá a szakember.

medipress