Testépítés, profi módon

Interjút készítettünk egy igazi világbajnok testépítővel és meglepődtünk, ez a sortág mennyire maga után vonja a teljes tájékozottságot. Talán egyetlen hasonló sport sincs, ahol ennyire tisztában vannak a sportolók azzal, mit, hogyan kell enni, inni a cél érdekében.

Köszönjük az interjút Szabó Noéminek!

Mikor határoztad el magad, hogy versenyszerűen fogsz sportolni?

2008-ban – 1 év kihagyás után – újra kezdtem az edzéseket. A plusz kilók leadása mellett újra formába szerettem volna lendülni. 3 hónap alatt sikerült megszabadulni 11 kg feleslegtől és természetesen nagyon jól éreztem magam a bőrömben.

Ekkor merült fel a versenyzés gondolata először, mivel többen is jelezték, hogy az alkatom is jó, és ha már ilyen kitartó vagyok, miért nem vágok bele a dologba?

A kezdet azonban nem volt egyszerű, hiszen lefogyni sokkal könnyebb, mint izmot felszedni, formásnak lenni és kemény diéta mellett teljesíteni az edzések folyamán.

Ami a legfontosabb azonban, hogy megfelelő szakember segítsége nélkül nem is tudtam volna felkészülni egy versenyre sem. A “jó isten” azonban úgy adta kézbe a dolgokat, mintha az a nagykönyvben meg lett volna írva: ebben az időben találkoztam Szécsi Dáviddal, aki már több versenyzőt is felkészített, a testépítés területén hatalmas tudással bír és elvállalta az én felkészítésemet is. Nélküle talán fogalmam sem volna arról, milyen érzés is színpadon állni!

 Gyerekként is sportoltál?

Vidéken nőttem fel, s még ha nem is rendszeres sportolásnak nevezzük a dolgot, de a rendszeres testmozgással biztosan jellemezhetjük a gyermekkoromat!

Tömegsportra, atlétikára, vívásra is adtam a fejem általános iskolás koromban, de csak rövidebb időkre; illetve nagyon szerettem focizni. A gimnáziumi évek alatt azonban igen csak kimaradt a sport az életemből, és sajnos a testnevelés órákat is hiába vártam…. Ennek köszönhetően 20 évesen megjelentem az edzőteremben, hogy a rendszeres mozgás révén visszatérjen az a formám, amiben jól érzem magam.

Itt kezdődött a súlyok iránti szerelmem…

 Mennyire vetted szigorúan a diétát?

testepites  A diétát mindig is komolyan vettem és veszem a mai napig! Amikor versenyre készül az ember, az anyagiakon kívül rengeteg időt és energiát öl bele a versenyző a készülésbe. Egyszerűen ezt nem lehet másképp csinálni! Vagy betartod a szabályokat, vagy nem lépsz színpadra…

 

Természetesen nekem sem ment könnyen a diétás időszak, eleinte inkább volt „szenvedős“ és nehéz…. aztán évről- évre könnyebben veszi az ember, mert tudja, mikor nehezedik, hogyan kezelje azokat a szituációkat, amikor már nagyon szépen alakul a forma, ugyanakkor egyre inkább csökken az energiája….

A megfelelő diéta nélkül azonban nem lehet felkészülni a versenyekre!

A mindennapi életben pedig azért veszem komolyan az étkezést, mert tudom, hogy nem véletlenül jönnek fel a plusz kilók. Természetesen most nem azokról beszélek, akik bárminemű egészségügyi problémával küzdenek; hanem az „átlag“ emberről. Amikor „csak“fogyókúráztam, akkor is komolyan vettem azt, amit tanácsoltak és mivel a fejembe vettem, hogy le akarok fogyni, sikerült is célba érnem!

Mára már rengeteg dolgot megtanultam a saját testemmel kapcsolatban és tudatosan étkezem

Mit szólt a környezeted, ahhoz, hogy versenyző lettél?

A közvetlen környezetemben élők számára nem is nagyon tűnt fel a készülésem. Sokkal inkább vették észre akkor, amikor jó idő volt és leszálkásodott, formás testtel léptem ki az utcára.

Az ismerőseim és barátaim sem tudták igazán, mit is jelent versenyre készülni, hiszen nem tudják, mi van egy versenykészülés mögött.

Többnyire aggódással teli érzelmeket váltottam ki azokból, akik közel állnak hozzám. Ez részben azért van, mert a versenyforma igencsak látványos; másrészt mert a laikus számára már maga a versenydiéta is drasztikusan hangzik és nem is értik, hogy is lehet ezt betartani, ráadásul mindemellett keményen edzeni a verseny napjáig. Tény, hogy valóban nagyon nehéz, de ha az ember nagyon akarja, akkor nincs lehetetlen…..!

Egy szó mint száz, mindenki csodálta, amit magammal művelek. Elismerik az én munkámat, és persze az edzömét is, Szécsi Dávidét, hiszen az első pillanattól kezdve aszerint edzettem és étkeztem, ahogyan ö tanácsolta! Egy életre hálás leszek neki!

 Miről volt a legnehezebb figyelni, lemondani?

A versenyzést megelőző hónapok fogyókúrája nem volt vészes, csak az első 2 hete volt nehéz. Ekkor sem az éhség miatt, hanem inkább pszichésen volt nehéz. Ám ahogyan mentek le a felesleges kilók, úgy vált egyre könnyedebbé az egész étrendem betartása…

Ami a versenydiétát illeti, az már lényegesen nehezebb volt! A kettőt össze sem lehet hasonlítani!

Amiről a legnehezebb és legrosszabb volt lemondani, az a Só!

Amikor az ember célokat tűz ki maga elé és a megfelelő módon igyekszik az általa kitűzött dolgot elérni, akkor hatalmas áldozatokra képes! De a só hiánya az ételekből….. azt ki kell próbálni!

vilagbajnok Mit üzennél azoknak, akik most kezdenek neki?

“Minden kezdet nehéz”. A testépítő kategória az egyik legnehezebb kategória a fitnesz világában, hiszen a versenyt megelőzően hosszú hónapokig, illetve évekig kell edzeni, hogy azt az izomtömeget megszerezze az ember, amit szépen le lehet „pucolni“. A tömegelés időszakát követő hónapokban pedig kemény diéta mellett kell az edzőtermi edzéseken teljesíteni! Azt, hogy ez mennyire nehéz, csak akkor derül ki, amikor már benne van az ember….

Aki ezeket az éveket arra szánja, hogy a rendszeres edzéseket megcsinálja, s emellett megfelelően táplálkozik, az már végig fogja vinni az elhatározását, hogy színpadra álljon. Megfelelő izomzat megléte nélkül ugyanis egyszerűen nincs mit megmutatni a színpadon. Márpedig az izomépítés hosszú időt és kemény munkát követel!

( továbbra is mondom, testépítő kategóriáról beszélek )

Akik versenyre szeretnének készülni, mindenképpen konzultáljanak megfelelő szakemberrel, az állapotfelmérésnek óriási jelentősége van, hiszen a kitűzött célnak egy adott időpontja van. Mindenkinek vannak gyenge pontjai,  idő szükséges ahhoz, hogy a verseny idejére ezeket fejleszthesse, illetve korrigálja.

A kitartó munka és megfelelő táplálkozás mellett nagyon fontos szerepük van a táplálékkiegészítőknek is. Anyagi részét tekintve a testépítő kategóriában versenyezni nem kevés pénzbe kerül: ugyanis mind a tömegnövelés, mind a szálkásító időszakban érdemes ( kell ) megfelelő táplálékkiegészítőt fogyasztani ( keratin, fehérjeturmix, glutamine, BCCA, zsírégető, L-carnitin, vitaminok, stb. ) a kívánt súly, illetve forma elérése céljából.

S nem szabad megfeledkezni a “járulékos költségekről” sem: nevezési díjak, utazási költség, barnító; nök esetében a kozmetikus, fodrász, sminkes, stb.

Mindezek ellenére én egyetlen versenyt sem bántam meg, mindegyik szezonomra keményen készültem és mindennek köszönhetően a mai napig minden gond nélkül tudom tartani az egészséges életmódomat!

 Miben látod a mai generáció problémáját, hogy ennyi elhízott fiatal van?

A mai generáció egyik problémája, hogy a számítástechnika fejlődése miatt már a napi sétálási mennyiség is szinte a nullára csökkent.

Másik nagyon fontos maga az élet felgyorsulása, hiszen minden annyira pörgőssé vált a 20.század végére: a gyorsan elkészíthető – és gyorséttermi ételek rendkívül nagymértékben terjednek világszerte, amelyek tápanyagtartalma gyakorlatilag egyenlő a nullával; a sok adalékanyagról nem is beszélve. S aki kicsit sem figyel magára, annak bizony idővel komoly egészségügyi problémai lesznek…

A mozgásszegény élet, a helytelen és rendszertelen étkezés idővel megbosszulja magát. Az emberi szervezet nagyon szépen tud működni, ha megkapja a működéshez szükséges energiát, tápanyagokat. Figyelni kell rá és nem elhanyagolni!

 Mik a tapasztalataid a nálad edzőkkel? Ki , mennyre kitartó?

Minden vendégem kitartó bizonyos szempontból, hiszen azért jönnek az edzőterembe hónapok vagy évek óta, mert valamivel többet szeretnének tenni önmagukért, mint otthon eltölteni ugyanezt az időt.

Természetesen nem akar mindenki versenyre készülni, és azt is tudják, hogy minden időbe telik; ám ha teszünk érte, meghálálja a szervezet. Akár erősítésről, fogyókúráról vagy állóképesség fejlesztéséről is legyen szó, a konditermi edzésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében és célunk elérésében!

A vendégeim tudják és érzik, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos. Mindemellett az étkezésnek is igen fontos szerepe van abban, hogy elérjék a kívánt formát; arról nem is beszélve, hogy az edzőtermi hangulatnak köszönhetően nagyon jól érzik magukat, gyorsan telik az idő és valóban “kikapcsolódásként” élik meg az edzést!

 A diéta mennyire vált részévé életednek?

Az elmúlt 5 évben 7 versenyszezonban vettem részt, szezononként 3-4 versenyen. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen a tömegnövelés időszakában is folyamatosan figyelnem kellett az étkezésre, hiszen mindig készültem egy következö szezonra, felesleges munkát nem akartam csinálni magamnak. Ez a felesleges munka a sok-sok kardióedzést jelenti, amit egyébként is teljesítenem kellett ( hát még, ha még több pluszt szedtem volna fel )!

Alapvetően nagyon jó adottságaim vannak a testépítéshez, de bizony nekem is oda kell figyelnem arra, mit és mikor eszem. Az elmúlt évek felkészüléseinek köszönhetően azonban ma is alig van rajtam néhány plusz kg a versenysúlyomhoz képest, amit többek között annak köszönhetek, hogy egy teljesen más életmódra tértem át viszonylag rövidnek mondható idő alatt.

Azt hiszem mondhatom azt, hogy én már sokféle ételt a ledolgozandó edzőtermi mennyiséggel társítok: azért nem eszek meg például 1 adag sült krumplit, mert tudom, milyen az összetétele és mennyi időt kéne a taposón intenzíven taposnom ahhoz, hogy ledolgozzam a bevitt zsírt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy időnként nem eszek meg valami olyat, amit megkívánok. Ugyanakkor bátran kijelenthetem, hogy én ma már teljesen tudatosan táplálkozom, abszolút a tápanyagokat veszem figyelembe. Sokan mondják, hogy ez egyoldalú…. Lehet, de tápanyagokban és fehérjékben gazdag ételeket fogyasztok; energikus és jókedvű vagyok, csodásan érzem magam a bőrömben!

Egy szó, mint száz, a “diéta” nagyon nagy mértékben része az életemnek, ugyanakkor fontos megjegyeznem, hogy ez számomra ma már teljesen megszokott és semmilyen problémát nem jelent! Ezt is kizárólag Szécsi Dávidnak köszönhetem, aki mindig mindent elmagyarázott nekem, és számos tanáccsal látott el étkezések terén is!

noemiszabo Mi volt a legnagyobb sikered?

Tulajdonképpen a legértékesebb dolgok egyike volt életemnek, amikor megismertem Szécsi Dávidot, mert neki köszönhetem, hogy most úgy élek, ahogyan, és olyan sikereket értünk el, amelyeket elértünk! Közös munka volt az elmúlt 5 év minden perce, csak épp én álltam színpadra, én mutathattam meg „Dávid munkáját“.

Ö volt az, aki ott volt velem minden egyes edzésen, lelkileg támogatott a diétás időszak nehéz pillanataiban és nem utolsó sorban minden egyes versenyemen ott volt: egy emberként volt az edzőm, az étkezési tanácsadóm, versenyen ö barnított és készített rengeteg képet rólam! Mindenben támogatott, amiben csak tudott – én pedig igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni magamból, megtettem mindent, hogy a legjobbak között is egyszer én legyek a legjobb!

Ami a versenyeket illeti: 2013-ban sikerült elérnem kategóriámban a csúcsot: minden versenyen, ahol elindultam, megnyertem; továbbá a WBPF által megrendezett Testépítő-és Fittness Világbajnokságon női testépítő kategóriában 1. helyezést értem el. Ez volt mindkettőnk évek óta dédelgetett álma!  Sikerült!

 

Elérhetőségem: szabononcsi@freemail.hu

Ezen a mailen, illetve a fb-on is megtaláltok, szívesen válaszolok kérdéseitekre!