Jóga és egészség

A betegségben valami mást is megtalálni.

Amíg rajtunk kívül álló okként, a sors igazságtalanságaként, vagy személyes tragédiaként éljük meg betegségünket vagy fogyatékosságunkat, nem is akarunk tudni arról, hogy saját Sorsunknak mi vagyunk az irányítója. Ezt az állapotot feladatként, a saját életünket elősegítő tanulnivalóként éljük meg.

A testi tünetek a lélek kiáltása, egy olyan vészkiáltás, mely arra int, hogy életünkben az odafigyelés hiánya, az életstílusunk, a hozzáállásunk megbetegített minket.

Amíg nem vállalunk felelősséget az egészségünkért, addig nincs valódi gyógyulás sem!

Jelenlegi életstílusunkkal, gondolkodásmódunkkal és mozgásszegény életvitelünkkel a legtöbbször mi magunk idézzük elő betegségeinket, rossz közérzetünket.

A civilizációs problémák, a felgyorsult élettempó, a stressz, nyugtalanság, rohanás, önmagunk és környezetünk lelki és élettani folyamatainak nem ismerete vezetnek oda, hogy a látszólagos jólétünk ellenére teljesen kilátástalanná válhat az életünk.

Sokszor kergetve a vágyainkat, rohanva újabb és újabb célok felé elveszítjük a lényeget, az igazán fontosat, Önmagunkat és az Önmagunkkal való Egységet, EGÉSZ-séget. Eltávolodtunk Önmagunktól, a Természettől és a Természetfelettitől is.

Betegség-, Egészségfelfogás

Legtöbbször csak egy valódi, súlyos betegség kényszerít minket a megállásra, a másként gondolkodásra, esetleg életmód-váltásra. Amíg nem jelentkeztek az egyre súlyosabb emésztési problémáim, addig éltem én is a megszokott kis életemet, megfelelve mindenféle elvárásnak, próbáltam kihozni magamból a maximumot, sokszor megerőszakolva ezzel önmagamat és a saját természetemet, valódi szükségleteimet. én vagyok az okozója a betegségemnek és egyben a gyógyulás lehetősége is az én kezemben van.

Éreztem, választanom kell – vagy tehetetlen szenvedés, kiszolgáltatottság és önsajnálat, vagy egy drasztikus változtatás és egy jobb, teljesebb, értelmesebb élet lehetősége.

Ászanák – testgyakorlatok

A mindenki által könnyen kivitelezhető, egyszerű gyakorlatok lényege, hogy végigjárva, finoman átmozgatva az egész testünket, megtalálva a saját természetes légzésritmusunkat, összekapcsoljuk a légzésünket és a mozgásunkat.

Ezáltal összekapcsolódik testünk és lelkünk, egyre közelebb kerülünk Önmagunkhoz és ahhoz, hogy elérjük a teljes harmóniát, békét, megelégedettséget az életünk minden területén.

A Hatha jóga: egyensúlyt jelent

A Hatha szóban a Ha szó Napot jelent, a Tha pedig Holdat. A Nap és a Hold, a yang és a yin az energiát szimbolizálják. Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúly állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk a yang aktív, és a yin passzív ereje között.

A gyakorlatok végzése során az izmok megfeszítésében illetve ellazításában önmagában nem létezik harmónia, mindkettőre egyszerre van szükség. A megfeszítéskor erősítjük az izmokat, és ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy bizonyos gyakorlatokat bizonyos ideig elvégezhessünk. Az izomfeszültségnek azonban egy időben az ellazítás ellensúlyát is tartalmaznia kell. A lélegzet és a vér csak abban az esetben áramlik úgy bennünk, hogy minden sejtünket felfrissíthesse és elláthassa energiával.

Csak így lehetünk erősebbek, energikusabbak, hajlékonyabbak, lazák, frissek és lélekben alkalmazkodóak. Csak így jöhet létre az egészséges lélek. Csak így beszélhetünk EGÉSZségről.

A jógapozitúrák (vagy ásana) a fizikai testkultúra valaha kigondolt legfontosabb rendszerei. A test működésének bámulatos megértését tükrözik, és különösen azt, hogy a szövetekből, a szervekből és az ízületekből hogyan lehet mély szinten kiengedni a feszültséget. Az ásanák a lehető legjobb egészségben tartják a testet. Sajátos helyzetekről és mozgásokról gondoskodnak, melyeket úgy terveztek meg, hogy megerősítsék és feszítsék az izomzatot, miáltal a testet a kisebb fájdalmakból és a betegségekből hatásosan visszaviszik a tökéletes és normális egyensúly állapotába. Finoman megtartják a gerincoszlopot, hogy optimális energiaáramlás jöjjön létre azokon az idegeken, melyek az egész testet átjárják.

Az āsana célja szabad energiaáramlás létrehozása. Fizikai testtartásunk hatással van egészségünkre, vitalitásunkra és tudatosságunkra.A rossz testtartás számos feszültség forrása, gátolja, akadályozza az energia és a tápanyagok keringését, miközben lehetővé teszi a mérgek és a salakanyagok felgyülemlését. Az ilyen elzáródások fájdalmat és betegséget hozó kényelmetlenséget és csökkentett működést okoznak.

Sokan, akik sportolnak képesek uralkodni a testükön; ezek az emberek azonban rendszerint nem képesek ellenőrzésük alatt tartani az elméjüket, az értelmüket és belső önmagukat sem.

Ezért nincsenek harmóniában saját magukkal, s ritkán lehet közöttük kiegyensúlyozott személyiséget találni. Gyakran a testet helyezik mindenek fölé.

A külső világból a dolgok lényege felé, belső világom felé irányítom önmagamat. Abban a pillanatban válik a jóga gyakorlat meditatív gyakorlattá. Abban az esetben már nem a technikával foglalkozom.

Teljesen benne vagyok a gyakorlatban. Lélegzetvételem már magától történik. A lélegzet oda megy, ahol tér van a számára, és ahol szükség van rá. Minden magától megy. Nem erőltetem meg magam. A lélegzés közben vagyok jelen. Ezt hívjuk a CSELEKVŐ MEDITÁCIÓNAK, és ez a Hatha jóga igazi lényege.

A CSELEKVŐ MEDITÁCIÓ gyakorlatát átültethetem a mindennapok gyakorlatába, úgy, hogy ott folyamatosan teljes figyelmemmel vagyok jelen.

A Jóga mélységei

Haladóbb szinteken, ahogy egyre tudatosabbá válnak a mozdulataink és már természetessé válik a légzésünk is, elkezdjük megtanulni a gondolataink irányítását . Először megfigyeljük, majd elemezzük és végül már egyre jobban uraljuk a gondolatainkat.

Így valósul meg kitartó gyakorlás által a jóga valódi célja, a teljes és tökéletes eggyé válás testi-lelki-szellemi szinten Önmagunkkal és az egész Univerzummal.

Prána – Életenergia

A hatha yoga az az irányzat, amelyik az ásanát elsődleges eszközként használja, de még ebben a yogában is fontosabb a práņáyáma, mint az ásanák gyakorlása. Valójában nem a puszta emberi utasítások, hanem a práņa a jógapozitúrák eredeti tanítója.

Az igazi ásana-tanár a tanítvány práņajának felébredésén keresztül végzi oktatói munkáját, és nem egyszerűen csak azt tanítja, hogy a testet hogyan lehet különböző helyzetekbe állítani.

Meg kell tanulnunk a práņa erejének használatát, hogy ásana gyakorlatunkat alkotó folyamattá téve, belülről tudjuk irányítani. Amikor a práņa irányítja az ásanát, az ásanának jóval nagyobb a gyógyító ereje.Napjainkban a legtöbb ember szenved a stressztől, és csak ritkán képes igazán ellazulni. Békességre vágynak és először azzal próbálkoznak, hogy a semmittevésben találják meg a nyugalmat.

Ám hamar felismerik, hogy ez sem hozza meg a kívánt ellazulást, és a másik végletbe esnek, s az időt hobbikkal, sporttal és szórakozással töltik el.

Ezek a tevékenységek azonban csak felületes kikapcsolódáshoz és a gondolatok szétszórtsághoz vezetnek és nem igazi, mélyreható ellazuláshoz.

Jóga – stresszoldás

Az elme aktivitását nem tudjuk leállítani, de adhatunk neki egy meghatározott irányt. Ahogy a folyót lehet szabályozni, úgy lehet megtanulni a jógatechnikák segítségével, hogyan lehet az elmét és az érzékeket ellenőrizni és irányítani, anélkül, hogy aktivitásukat elnyomnánk.

Önuralom – öngyógyítás

Hatalmas erő rejlik az összefogásban és abban, hogy nem hagyhatjuk el magunkat, uralnunk kell a betegségünket!

MINÉL INKÁBB URALJA VALAKI A BETEGSÉGET, AZ ANNÁL KEVÉSBÉ URALJA ŐT!

Klenovics Mónika