Torokfájás-kutatás

Legtöbbször a téli időszak beköszöntével küzdünk a megfázással, influenzával. Ezen betegségek leggyakoribb tünetei a torokgyulladás, torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz és az általános rossz közérzet. Vajon mennyire vagyunk azonban tisztában például a torokgyulladás kiváltó okaival, és megfelelő kezelési módjaival? Egy nemrégiben Magyarországon végzett kutatás során fény derült erre, illetve megtudhattuk például azt is, hogy a válaszadók mennyire ismerik az alkalmazott gyógyszerkészítmény hatóanyagát, helyes használatát.A kutatásból1 meghűléshez kapcsolódó kellemetlen tünetek, mint például torokfájás, orrfolyás, köhögés, rossz közérzet. A betegség első jeleit érzékelve a többség (58%) azonnal vitaminokkal, vény nélkül kapható készítményekkel igyekszik kikúrálni magát, a megkérdezettek 4%-a viszont már az első tünetek jelentkezésekor felkeresi háziorvosát.

Mivel a többségnek az első útja szinte azonnal a patikába vezet, felvetődött az a kérdés, hogy ott
vajon mi alapján választanak gyógyszert. Közel egyenlő arányban vannak azok, akik a már jól bevált
gyógyszereket választják (43%) illetve akik a patikus, háziorvosuk ajánlása szerint választanak (44%).
A gyógyszertárakban a választási lehetőségek széles tárházát tekintve adódik a kérdés, hogy
mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mit vásárolnak, majd szednek be. Kiderült,
hogy a válaszadók 22%-a nem ismeri az alkalmazott készítmény hatóanyagát. Továbbá az is
bebizonyosodott, hogy a használati útmutatót a válaszadók 44%-a csak abban az esetben olvassa el,
amennyiben teljesen új vény nélküli gyógyszert kezd el szedni. A kutatás kitért arra is, hogy milyen gyakran fáj a magyarok torka. Az eredmények szerint a válaszadók több mint felének (52%) legalább félévente van torokfájása. Ebből 15%-nál ez akár háromhavonta is jelentkezhet. Torokfájás esetén csupán 6% fordul azonnal háziorvoshoz, a többség (34%) csak abban az esetben keresi fel a rendelőt, ha láza is van.

A megfázás, influenzás időszak egyik leggyakoribb tünete a torokgyulladás, torokfájás. Mennyire
vannak azonban tisztában az emberek azzal, hogy mi váltja ki ezeket a tüneteket és hogyan
kezelhetőek hatékonyan? A torokgyulladások 85%-át a felnőttek körében vírusok okozzák2
ellenére a válaszadók közel egyharmada tévesen a baktériumokat okolja a betegség kialakulásáért.
A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 12%-a általában antibiotikumot szed ha fáj
a torka. Ez viszont nem csupán felesleges, hanem ártalmas is lehet, hiszen az antibiotikumok
helytelen és indokolatlan, túlzott mértékű használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet. Ez azt
jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak alkalmazkodni, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a
korábban hatásos antibiotikum. Ez a jövőt tekintve komoly egészségügyi problémát jelenthet, hiszen
visszatérhetnek az antibiotikum előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód.  Kiderült, hogy a válaszadók 46%-ánál éves szinten átlagosan kétszer jelentkeznek , ennek 1 2014 októberében végzett kérdőíves kutatás, mely során 301 18 és 49 év közötti magyar férfit illetve nőt kérdeztek meg. A minta életkor-nem tekintetében súlyozva reprezentálja a felnőtt lakosságot. A kérdőív alapján a megkérdezettek mintegy harmada (35%) évente legalább egyszer alkalmaz antibiotikum-kúrát, 14%-uk pedig akár 2-3 alkalommal is. 26% százalék azt válaszolta, hogy ez teljesen változó és annyiszor szednek antibiotikumot, ahányszor azt az orvosuk felírja. Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok kizárólag baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak vírusok okozta megbetegedések (például influenza, megfázás) és tüneteik kezelésére hatástalanok. Antibiotikumokat csak és kizárólag orvosi utasításra szedjünk. Amennyiben indokolt a kezelés, ne hagyjuk abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, még akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. A teljes gyógyuláshoz szükség van az orvos által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adjuk át másnak és csak orvosi utasításra szedjük ismételten.

Tipp:
A kiváltképp (85% lehetnek például a vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, melyek egyrészt
csillapítják a gyulladást, továbbá gyorsan enyhítik a fájdalmat, függetlenül attól, hogy ezeket vírus vagy baktérium okozza. Hatásuk pedig akár 3 órán át is tarthat. ) vírusok okozta torokgyulladások, torokfájások enyhítésére ideális megoldások