Vas

Az emberi szervezetben jelentős szerepe van, mivel többek között az oxigén szállítás nélkülözhetetlen összetevője. Hiánya adódhat az alacsony bevitelből, felszívódási zavarokból, illetve vérveszteségből. Súlyos hiánya vérszegénységhez is vezethet. Ennek ellenére mesterséges bevitele csak indokolt esetben javasolható, mivel túlzott bevitele komoly következményekkel járhat, növelheti a fertőzésveszélyt, illetve több ásványi anyag, például a kálcium felszívódását is gátolja.

Élelmiszereink közül az állati eredetű vasforrások hatékonyabban szívódnak fel a növényi eredetűnél, ezért az elfogyasztott mennyiség mellett ezt is figyelembe kell venni. A felszívódás hatékonyságát együttes C – vitamin bevitellel növelhetjük. Ezzel szemben a vas felszívódást csökkenti a teában, kávéban található csersav, illetve a különböző gabonafélék korpájában található fitátok. Vegetariánus étrend esetén ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni a megfelelő vas bevitel biztosításakor.

A különböző húsok, kiemelten a marhahús, illetve a belsőségek, azon belül a máj igen jó forrásnak számítanak vas tekintetében. Hiány szempontjából veszélyeztetettek az idősek és a vegetariánusok, a felszívódás hatékonysága miatt, illetve a terhesek és az aktív korban lévő nők a fokozott igény miatt. Csecsemők esetében, anyatejes táplálás esetén vas hiány nem valószínű.