Veseelégtelenség diétája

A diéta alapkövetelménye fehérjeszegény, de energiadús étrend.

A diéta fehérje tartalma 20-50 g között változhat a serum urea-N szintjétől függően. Ennek a fehérjének döntő része állati eredetű fehérjéből álljon, mert azt a szervezet hasznosítani tudja, míg a növényekben lévő fehérje csak terheli a nitrogén anyagcserét. Ezért szükséges, hogy a kenyér lehetőleg növényi (gabona) fehérjét ne tartalmazzon, burgonya-, rizs-, vagy kukoricakeményítőből készült kenyeret, vagy tésztaféléket fogyasszon a beteg.
A diéta akkor éri el célját, ha a napi bevitt energiamennyiség 2000-3000 kalória (8,4-12,5 MJ) között van.
A diétás kezelés gyakorlati megvalósításakor napi 250 g burgonya, 1 db tojás, 2 dl tej képezi az étrend gerincét. A napi fogyasztható vízmennyiség a vizeletmennyiség függvénye – az orvos utasítása szerint.
A napi sófogyasztást is az orvos írja elő, az ételeket általában só nélkül tanácsos elkészíteni és az engedélyezett napi sómennyiséget kimérve, fogyasztás előtt kell ízlés szerint az ételekbe keverni.
Ha a betegnek több liter vizelete van még, és a vérnyomás nem magas, akkor az ételek sózása megengedett és ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre is. Ha viszont a vizelet mennyisége 1 literen belül van, akkor mind a só, mind a káliumban dús gyümölcsök tekintetében óvatosság szükséges.
Fűszerek közül engedélyezhető: édes paprika, majoránna, ecet, snidling, zöldpetrezselyem, zeller, kapor, köménymag, koriander, babérlevél, szerecsendió, kakukkfű, tárkony, fokhagyma, vöröshagyma, vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
Nagyobb mennyiségben fogyasztható: méz, dzsem, tejföl, tejszín, krémsajtok, nem sózott szalonna, nem húsos tepertő, gyümölcszselé, zöldpaprika, uborka, fejes káposzta, fejes saláta, retek, tök, sóska, sárgarépa, spárga, alma, szőlő, körte, málna, eper, szilva, őszibarack, cseresznye, vörös ribiszke, laskagomba.
A főzelékek, gyümölcsök akkor fogyaszthatók, ha a vérben a kálium-szint normális, vagy csak kissé emelkedett. Ugyanez vonatkozik az üdítőitalokra is, ha folyadékot szabadon fogyaszthat.

Fehérjeszegény kenyér készítése

Kovász: 50 ml tej, 50 ml víz, 25 g búzaliszt, 20 g élesztő, kevés cukor.
Massza: 250 g keményítő, 15 g zsír, 15 g tejföl, 100 g burgonya.
Kovász készítése: langyos tejben a búzalisztet, a cukrot, az élesztőt elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk.
Kenyér készítése: a keményítőhöz a zsírt, az áttört burgonyát és a kovászt hozzáadjuk. A masszát jól összedolgozzuk, kizsírozott formába tesszük, 1,5 – 2 órát kelesztjük, majd forró sütőben pirosra sütjük.
100 g kenyér tápanyagtartalma: 2 g fehérje, 208 kalória energia.
Ha fehérjeszegény kenyeret nem áll módjában fogyasztani, akkor a pékáruk fehérjetartalmát be kell számítani a diétába.

Forrás: SZTE, nefrológia betegtájékoztató

Kategóriák