Vitaminok

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, számos egészségvédő folyamatban szerepet játszó vegyületek. Előállításukhoz gyakran külső forrásból (például élelmiszerek útján) bevitelre van szükség. Megfelelő összetételű táplálkozás hiányában könnyen alakulhat ki bizonyos vitaminok tekintetében nem megfelelő szint a szervezetben, ezáltal hiánytüneteket, különböző betegségeket okozva. Ugyanakkor, túlzott bevitelük (például vitamin komplexek túlzott fogyasztásával) szintén komoly egészségügyi problémákat okozhat, toxikus tünetekkel kísérve.

A vitaminokat két csoportra oszthatjuk. Egyik csoport a zsírban oldódó vitaminok csoportja, ilyen az A, D, E, K vitamin. A másik a vízben oldódó vitaminok csoportja: C-vitamin, B1, B2, B6, B12-vitamin, Folsav, Pantoténsav, Niacin, Biotin. Napjainkban az aszkorbinsavat, tokoferolt és karotinoidokat az antioxidánsok közé soroljuk, melyek számos, az emberi szervezetre jótékony hatású tulajdonsággal bírnak. Szabad gyök megkötő képességük miatt, a daganatos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepet játszanak. Azonban, éppen túladagolhatóságuk miatt, csak indokolt esetben ajánlott mesterséges bevitelük.

Normál egészségi állapotban, megfelelő, változatos táplálkozás mellett, a szükséges mennyiségű vitaminok bevitele biztosított.