B vitamin

A B – vitaminok csoportja több különböző, eltérő funkciójú, elnevezésben számmal megkülönböztetett vitamint foglal magában. A B1 – vitamin a szénhidrát-, az aminosavak-, és az alkohol anyagcseréjében játszik szerepet. Éppen ezért a rendszeres alkohol fogyasztás növeli a szükségletet, a napi ajánlott bevitelt az energiabevitel alapján körülbelül 0,8 mg / nap mennyiségben határozzuk meg, idős korban a javasolt érték 1 mg / nap. Mivel a B1 – vitamin hőre érzékeny, főzés, sütés során vitaminveszteséggel is számolnunk kell. Túlzott bevitele azonban toxikus tüneteket okozhat. Gazdag B1 – vitamin források a teljes kiőrlésű termékek, a máj, az élesztő.

A B2 – vitamin szintén számos anyagcsere folyamat fontos szereplője. Az emberi szervezet, a bélflóra segítségével képes előállítani, hiánya erős antibiotikumos kezelés hatására azonban kialakulhat, a bélbaktériumok pusztulásából adódóan. Ennek a vitaminnak a bevitele, élelmiszerek útján máj, tojás, tej és tejtermékek fogyasztásával biztosítható.

A B6 – vitamin szintén a májban, tojásban, tejtermékekben, ezen felül pedig az élesztőben, húsokban található meg. Fontos tényező a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében, mivel ezen betegségek egyik rizikó faktorát, a magas homocisztein szintet csökkenti. Végül pedig, ennek a vitamin csoportnak a tagja a B12 – vitamin, mely szintén szerteágazó feladatokat lát el a szervezetben. Ezt bizonyítja, hogy hiánya esetén, az idegrendszert érintő zavaroktól, a vérszegénységen át, a bélrendszer nem megfelelő működéséig, számos problémát okozhat. Növényi eredetű élelmiszerekből nem juthatunk hozzá, a már korábban említett állati eredetű táplálékokban azonban megtalálható.