Parkinson-kór

Olyan idegrendszeri betegség, mely során az idegsejtek működése zavart szenved, ezáltal kognitív és mozgással kapcsolatos tüneteket is okozva. A kiváltó tényezők változatosak, különböző környezeti hatások és belső tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Feltételezettek genetikai okok, vagyis a családi halmozódás jelentős rizikó tényező. Ugyanakkor bizonyos gyógyszerek hasonló tüneteket okozhatnak, illetve a hosszú távon ipari vegyszerekkel való közvetlen kapcsolat szintén negatív hatású lehet.

Jellemző tünetei a tremor, az izommerevség és a lelassult mozdulatok. Amennyiben a betegséget levodopa gyógyszerrel kezelik, az ezzel kapcsolatos étrendi szabályokat is figyelembe kell venni. A gyógyszerrel egy időben a fehérje fogyasztást kerülni kell, mivel az negatívan befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.

Természetesen ennek a betegségnek az esetében is fontos az ideális testtömeg megőrzése. A túlsúly a mozgást még jobban nehezíti, míg a túlzott soványság a teljesítmény, erőnlét, állóképesség csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.  Az egészséges táplálkozás alapelveit betartva, az egyéni tápláltsági állapothoz mérten állítsuk össze az étrendet.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és mindenképpen antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasszunk, vagyis erőteljes színű, zöld, piros, sárga gyümölcsöket, zöldségeket. Megfelelő rost és folyadék fogyasztással megelőzhetjük a székrekedéses problémákat is.