Gyomorfekély

A fekély, a nyálkahártya mélyebb rétegeit is érintő hiány, mely akár az izomrétegeken áthatolva, a gyomorfalon történő teljes áthatolásig terjedhet.

A betegséget endoszkópos vizsgálattal állapítják meg, és mivel a gyomorfekély esetében daganatos elváltozással is számolni kell, ezért általában minta vétel és citológiai vizsgálat is történik ennek kizárása, vagy diagnosztizálása és kezelése érdekében.

Kialakulásának okai elsősorban a természetes védekező mechanizmusok elégtelen működéséből, kisebb mértékben a különböző negatív hatású tényezők meglétéből adódik. Ilyen negatív tényezők a gyomorban természetesen is jelenlévő helicobacter pylori, illetve gyomorsav túlzott termelődése, vagy az alkohol, koffein, nikotin, stressz károsító hatása, illetve egyes gyógyszerek. A tünetek az olyan általános jelenségektől, mint a hányinger, hányás, gyengeségérzés, fogyás, egészen a jellegzetes panaszokig változhat, mint a maró, tompa fájdalom, mely a bal bordaív alá sugárzik.

Mivel a gyomorfekély általában nem savtúltengéssel, hanem éppen ellenkezőleg, hipaciditással jár, ezért a megfelelő étrend is ehhez az állapothoz alkalmazkodik. A fogyás elkerülése és a megfelelő tápláltsági állapot kialakítása érdekében napi többszöri étkezéssel, szénhidrátok közül nagyrészt keményítőt tartalmazókat fogyasztva, az ételeket zsírszegény módon elkészítve ajánlott megtervezni az étrendet.