Gyomorfekély

A fekély, a nyálkahártya mélyebb rétegeit is érintő hiány, mely akár az izomrétegeken áthatolva, a gyomorfalon történő teljes áthatolásig terjedhet.

A betegséget endoszkópos vizsgálattal állapítják meg, és mivel a gyomorfekély esetében daganatos elváltozással is számolni kell, ezért általában minta vétel és citológiai vizsgálat is történik ennek kizárása, vagy diagnosztizálása és kezelése érdekében.

Kialakulásának okai elsősorban a természetes védekező mechanizmusok elégtelen működéséből, kisebb mértékben a különböző negatív hatású tényezők meglétéből adódik. Ilyen negatív tényezők a gyomorban természetesen is jelenlévő helicobacter pylori, illetve gyomorsav túlzott termelődése, vagy az alkohol, koffein, nikotin, stressz károsító hatása, illetve egyes gyógyszerek. A tünetek az olyan általános jelenségektől, mint a hányinger, hányás, gyengeségérzés, fogyás, egészen a jellegzetes panaszokig változhat, mint a maró, tompa fájdalom, mely a bal bordaív alá sugárzik.

Mivel a gyomorfekély általában nem savtúltengéssel, hanem éppen ellenkezőleg, hipaciditással jár, ezért a megfelelő étrend is ehhez az állapothoz alkalmazkodik. A fogyás elkerülése és a megfelelő tápláltsági állapot kialakítása érdekében napi többszöri étkezéssel, szénhidrátok közül nagyrészt keményítőt tartalmazókat fogyasztva, az ételeket zsírszegény módon elkészítve ajánlott megtervezni az étrendet.

Recent Posts
Ideológiák, vallás, intimitás

2018. szeptember 11, kedd

Minta étrend- 2000 kcal

2018. szeptember 11, kedd

Túrós szendvics újhagymával

2018. szeptember 11, kedd

Tanévkezdésről, egészségesen!

2018. augusztus 22, szerda

Hogyan változol?

2018. augusztus 7, kedd

Kategóriák