C – vitamin

Az aszkorbinsav erős antioxidáns, hő és fény hatására is könnyen bomlik. Az emberi szervezet a C – vitamin előállítására nem képes, külső forrásból, leginkább megfelelő táplálkozással azonban a kellő mennyiség biztosítható.

A napi szükségletet különböző külső és belső hatások növelhetik. Ilyen például a dohányzás, lázas állapot, különböző fertőzések, bizonyos gyógyszerek, illetve a stresszhatás. Mivel a C – vitamin hő hatására bomlik, ezért a különböző vitaminforrásokat érdemes nyersen, vagy kímélő konyhatechnológiával, például párolással elkészítve fogyasztani.

Változatosan elkészíthetőek nyers gyümölcs, vagy zöldségsalátának, savanyúságként köretnek. Főzés, vagy egyéb erőteljesebb konyhatechnológia alkalmazása esetén érdemes számolni a vitaminveszteséggel is.

C – vitamin forrás, zöldségek esetében a zöldpaprika, brokkoli, káposzta, kelbimbó, vagy a gyümölcsök közül a citrusfélék, mint a narancs, citrom, grapefruit stb. Hatását tekintve a C – vitamin igen sokszínű. Antioxidánsként komoly szerepe van bizonyos betegségek kialakulásának megelőzésében. Fontos immunrendszer erősítő, illetve egyes egyéb nélkülözhetetlen anyagok felszívódását is elősegíti. A szervezetben bizonyos hormonok keletkezésében is szerepet játszik.