A „félig éhező” diéta segít a fogyásban

A Sydney Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a szigorú diéta tényleg segít a fogyásban, és nem is feltétlenül vezet túlevéshez. Az alacsony kalóriatartalmú étrendek, amelyekben például italokkal helyettesítik az ételeket, szerintük tényleg működnek.


 

Mindenből mértékkel kell enni, a koplalás pedig csak falánkságot eredményez később – szokták ismételgetni a szakértők. A legfrissebb kutatás szerint azonban a szigorú diéta hatékony lehet azok számára, akiknek a testtömegindexe az elhízott kategóriába tartozik.

Az orvosok és a dietetikusok kerülni szokták a koplalást, vagy nemzetközileg használt kifejezéssel élve a „félig éhező” diétát, mivel attól tartanak, hogy a páciensek csak még többet fognak enni miatta.

„Az ember azt hinné, hogy az extrém diéta falásrohamokhoz vezet. Ezzel ellentétben viszont az az igazság, hogy akik elhízva és túlevéssel küszködve vágnak bele a fogyókúrába, azoknál valójában csökken a zabálás veszélye” – hangsúlyozta Amanda Salis professzor, a Charles Perkins Centre és a Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise & Eating Disorders munkatársa.

„Azoknál pedig, akik elhízottak voltak ugyan, de nem mutattak hajlamot a falásrohamokra, az eredmények egy része nem mutatott erre vonatkozó változást, a többi tanulmány 10-15 százalékuknál valóban kockázatnövekedést jelzett” – tette hozzá a szakember.

A túlevésre hajlamosak tehát ritkábban engedtek a kísértésnek a szigorú diétát követően.

„Az orvosilag ellenőrzött, alacsony energiatartalmú étrendek nagyon hatékony fegyvernek számítanak az elhízás elleni harcban. Eredményeink alapján nem feltétlenül vezetnek későbbi túlevéshez, habár a táplálkozási magatartást közben is figyelni kell” – összegezte Salis professzor.

A napi 800 kalória alatti étrend számít extrém diétának.

medipress