Gyulladások kezelése

A gyulladások hatása szervezetünkre

A szervezetben jelen lévő állandó gyulladás hosszú ideig felfedezetlenül lappanghat, miközben számos negatív következménnyel járhat. Ilyen lehet az ízületi fájdalom, fáradékonyság, hajhullás. Ezek mögött szervi elváltozásokat, vagy egyéb okokat nem találnak, szinte megmagyarázhatatlannak tűnnek. Ilyenkor érdemes szabad szemmel nem látható gyulladást keresni a szerveztben és az úgynevezett gócpontokat kivizsgáltatni.

Gondolni kell a fogakra, mandulákra, melyeknek eltávolításával a probléma orvosolható. Sajnos a gyulladásos folyamatok hátterében autoimmun betegségek is állhatnak. Ezeknek a kezelése jóval összetettebb folyamat és folyamatos szakorvosi felügyeletet igényel. A betegség függvényében kell összeállítani a megfelelő étrendet is.

A gyulladás csökkentése a megfelelő táplálkozással is elősegíthető. Ajánlott a magas telítettlen zsírsav tartalmú olajok fogyasztása, melyek közül állati eredetű források a tengeri halak, míg növényi eredetűek a repce, mák, lenmag olaj. Az omega zsírsavakat halolaj kapszula formájában is pótolhatjuk. A különböző flavonoidok, számos egyéb jótékony hatásuk mellett szintén gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Megtalálhatóak a gyümölcsökben, zöldségekben, például a citrusfélékben, petrezselyemben, zellerben, fokhagymában.