Meforal szedése

Mire való a Meforal gyógyszer?

Inzulinrezisztencia, vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén szükségessé válhat metformin hatóanyagú tabletta szedése. Ez az úgynevezett biguanidok csoportjába tartozó gyógyszer, mely a kecskeruta nevű növény kivonata. Nagy előnye, hogy nem az inzulintermelést fokozza a szervezetben. Az amúgy is kimerült hasnyálmirigy fokozottabb dolgoztatása helyett, hatásmechanizmusa egyéb úton érvényesül a szervezetben. Egyrészt csökkenti a máj glükóz felszabadító folyamatait, másrészt a cukor bélből való felszívódását, így csökkentve a vércukorszintet. Önmagában, de akár más vércukor szabályozó készítményekkel, inzulinnal együtt is alkalmazható.

Terhesség alatt azonban inzulinos kezelésre kell áttérni, illetve egyes betegségek, orvosi vizsgálatok is kizárják a használatát. A tabletta bevezetése fokozatosan történik. A végleges napi adagot, akár egy hónapos rászoktatási időszak is megelőzheti.

Az emésztőszervi panaszok elkerülése végett, melyek a gyógyszer mellékhatásaként gyakran jelentkezhetnek (hasmenés, gyomorfájdalom) javasolt a tablettát étkezés közben, vagy közvetlenül utána bevenni. A gyógyszer szedése mellett kockázatot jelenthet a tejsavacidózis kialakulásának lehetősége, mely igen veszélyes állapot. Ennek elkerülésére a gyógyszer szedésének időtartama alatt ne fogyasszon alkoholt, kerülendő a hosszas éhezés is. Amennyiben a tejsavacidózis tüneteit tapasztalja, melyek a hányás, nehéz légzés, hasi fájdalom, kimerültség, gyengeség érzet, sürgősen forduljon orvoshoz.