Hidradenitisz Szuppurativa

Gyulladásos bőrbetegség

A betegség okai még tisztázatlanok, de kutatások bizonyítják, kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, a dohányzás, elhízás, hormonális változások. Oka a hónalj és lágyéki részek tájékán található szőrtüszők kóros működése. Mivel a termelődő váladék kiürülése gátolt, a tüszők berepednek és folyamatos gyulladásban vannak.

A betegség nem fertőzés útján terjed, általában fiatal korban jelentkezik, nőknél gyakrabban fordul elő. Korai stádiumban mitesszer szerű hólyagok, apró göbök jellemzőek, már ebben a szakaszban bőrgyógyászhoz kell fordulni, a megfelelő kezelés érdekében. Enélkül a tünetek súlyosbodnak, komolyabb bőrelváltozásokat okozva.

A legyengült immunrendszer és a folyamatos gyulladások csökkentésére ajánlott az omega-3 tartalmú olajok (repce, lenmag, tengeri halak) fogyasztása. A bélflóra helyreállítása érdekében probiotikum kúra alkalmazása és magas rosttartalmú étrend javasolt. A sebek gyógyulását a magas vitamin és ásványi anyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segíti elő.