Anorexia

Az anorexia lényege, hogy olyan testképzavarról beszélhetünk, mely kóros táplálkozási magatartáshoz, ezáltal a tápláltsági állapot normálistól eltérő mértékéhez vezet.

Jellemzően a fiatal, akár már serdülő (13-30 éves korig) korban lévő nőknél jelentkezik, de sajnos ma már még ennél is fiatalabb korosztályban, illetve fiúk körében is találkozhatunk a betegséggel.

A kialakulásának okai között, genetikai, biológiai, illetve szociokulturális és pszichológiai tényezők is megemlíthetőek. Általában megfigyelhető valamilyen katalizátorként ható életesemény, mely súlyos megrázkódtatásként a folyamatot elindítja.

Sajnos az esetek 9%-ában halálos végkimenetelű a betegség, ezért a korai felismerés és cselekvés elengedhetetlen.

Tünetei lehetnek viselkedés tekintetében, a szigorúan csökkentett energia bevitel, mellette pedig a túlzott, önsanyargató, egészségmegőrző mértéket meghaladó testmozgás.

Fizikai tünetek és szövődmények a dehidráció, a fehérje– és a vitaminhiány, mind a zsírban, mind a vízben oldódó típusokból. Vérszegénység alakulhat ki, a menzesz elmaradhat.

Az étrend kialakításában nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, az ásványi anyagok (kálcium, magnézium) pótlására. Energia és fehérjebő, vitaminokban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. A fehérje mennyiségének növelésére alkalmasak: tojásfehérje, tej, túró, energia pótlására pedig a sajtok, olajos magvak, tejföl, tejszín, vaj.