Bulimia

Az anorexiához hasonlóan táplálkozási zavarnak tekinthető betegség, de nem csak alultáplált, hanem normál, vagy akár túlsúlyos egyéneket is érinthet.

A különböző extrém magas energia tartalmú étkezéseket (falási rohamok) önhánytatás, víz-, vagy hashajtók alkalmazása, illetve koplaló periódusok követnek.

Az anorexiához hasonló életkorban jelentkezik általában, szintén főként a nőket érinti, de jellemzően megfigyelhető, hogy több sikertelen fogyókúra után alakul ki.

Az önkontroll vesztés érzése miatt gyakran bűntudat alakul ki, jellemző, hogy több szakembertől, orvosoktól, pszichológustól, barátoktól próbálnak segítséget kérni, de a valódi problémát mégis igyekeznek titokban tartani.

Fizikai tünetekként, a gyakori hánytatás miatt jellemzően gyulladások jelennek meg a szájban, illetve a nyelőcső területén. Szintén ebből az okból tünet a fogzománc károsodása, különböző fogászati problémák. A hirtelen, nagyobb mennyiségű ételek elfogyasztása miatt a gyomor és a nyelőcső kitágulása is bekövetkezhet.

Az étrend összeállítása nagyban függ a kliens egyéni egészségi állapotától, de nagy valószínűséggel szükség van a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel biztosítására, a hiányállapotok megszüntetésére. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, természetesen nem cukros üdítők, hanem lehetőleg főként tiszta víz formájában. Az étrend nagy részét a zöldségek, gyümölcsök és magas rost tartalmú élelmiszer (pl.: teljes kiőrlésű termékek) tegyék ki.