Elhízás

Bár az elhízás sokaknak leginkább esztétikai problémát jelent, mégsem szabad elfelejtenünk, hogy számos egyéb betegség (szív- és érrendszeri betegségek, egyéb anyagcsere betegségek) kialakulásában jelenhet meg rizikó faktorként.

Az emelkedett energia bevitel, vagy a csökkent energia leadás, esetleg mindkettő, a zsírraktárak növekedéséhez, ezáltal túlsúlyhoz vezet.

Megállapítására a legelterjedtebb a testtömegindex (BMI) kiszámítása, mely 24,9 -es érték felett túlsúlyt, vagy elhízást jelent.

A testtömeg csökkentés megtervezésekor fontos meghatároznunk az alapanyagcserénket, mivel csak így kerülhetjük el a jojo-effektust. 7-10 napot meghaladó, túlzottan csökkentett energiabevitel az alapanyagcsere csökkenéséhez, ezáltal még alacsonyabb energia szükséglethez vezet, így nehezítve a fogyás folyamatát.

Az étrend kialakításánál fontos a napi többszöri, rendszeres étkezés. Ajánlott a bevitt zsír mennyiségét csökkenteni zsírszegény termékek, sovány sajt, tej, savanyított tejtermék, túró, fogyasztásával. Húsokból is inkább a soványabb szárnyasokat, kolbász, szalámi helyett a sonkákat válasszuk. Nem elhanyagolható a magas rost bevitel, lehetőleg minél több nyers zöldség és gyümölcs formájában, illetve a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával. Kellő mennyiségű rost fogyasztásnál mindig figyeljünk a hozzá társuló megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre is.

Kerüljük a cukrozott üdítőket, cukros rágcsálni valókat és a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását is.