Székrekedés

Igen sokakat érintő probléma, melynek egyik fő oka a rendszertelen életmódJellemzője a heti három alkalomnál ritkább székletürítés, vagy a kemény, alacsony víztartalmú széklet. Okai lehetnek a már említett rendszertelen életmód mellett, az alacsony folyadékfogyasztás,a rostszegény étkezés, a mozgásszegény életmód, de akár különböző gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet. Problémát jelenthet még az idős korban jellemző lelassult anyagcsere, a terhesség, vagy a hosszas ágyban fekvés például betegség miatt.

A széklet mennyiségét befolyásolhatjuk az elfogyasztott ételek rosttartalmával, a bevitt folyadék mennyiséggel, illetve az egészséges bélflóra kialakításával. Éppen ezért a szükséges lépéseket is leginkább ezeken a területeken kell megtenni. Növelni kell az elfogyasztott folyadékmennyiséget napi 2-2,5 literre, lehetőleg tiszta vizet, teát fogyasszunk, ne cukros üdítőket, energia italokat.

Nagyon jól beilleszthetőek az étrendbe a magas rost és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök. Lehetőleg minél többet fogyasszunk nyers formában, vagy kíméletesen elkészítve, például párolva. A rost tartalom növelésére alkalmasak még a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, vagy a saját készítésű sütemények készítéséhez használható lisztkeverékek. Alkalmazhatunk még zabkorpát, zabpelyhet, rozspelyhet erre a célra, melyekkel joghurtokat, túró, vagy zöldség krémeket is dúsíthatunk.