Magas vérnyomás

Definíció szerint, magas vérnyomásról beszélünk, ha három vérnyomás mérés átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm-t.

Kialakulásának több oka is lehet, a genetikai háttértől kezdve a stresszen át a túlsúlyig, vagy akár magas sóbevitelig.Járhat fejfájással, fáradékonysággal, orrvérzéssel, de akár teljesen tünetmentes is lehet.

Kezelése nagyon fontos, hiszen krónikus fennállása szívkoszorúér betegséghez, szívelégtelenséghez, stroke-hoz, veseelégtelenséghez vezethet. Gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, melynek támogatása a megfelelő étrenddel nagyon fontos. Ilyen a túlsúly, az emelkedett vérszírszintek normalizálása. A túlzott sófogyasztás csökkentése és a megfelelő mennyiségű kálium, kálcium és magnézium bevitele.

Az élelmiszerek megválogatásánál figyeljünk a csomagoláson látható adatok közül a só mennyiségére. Jellemzően magas sótartalmúak a kenyerek, felvágottak, sonkák, szalámik, a különböző chipsek, ropik, rágcsálni valók. Ételkészítésnél használjunk csökkentett sótartalmú fűszerkeveréket, szójaszószt, sima konyhasó helyett csökkentett nátriumtartalmú sót. Ízesítésre érdemes erőteljes fűszereket használni, pirospaprikát, rozmaringot, kakukkfűvet, vöröshagymát, fokhagymát, snidlinget, köményt