Epebetegség nyugalmi időszaka

Az epekő okozta görcsrohamok, illetve az epekő eltávolító műtét utáni étrend összeállításának egyik fő szempontja az egyéni tűrőképesség. Általános jellemzője a rohamok és gyulladások elkerülése céljából a zsírszegény alapanyagok előnyben részesítése. A bő zsírba sütést, zsiradékok többszöri felhasználását kerülni kell.

Panaszt okozhatnak bizonyos zöldségek, gyümölcsök, illetve a tojássárgája. Kerülendő lehet még: rántott húsok, halak, zöldségek, friss kelt tészták (pl.: bukták, kalácsok, fánkok), vajas, leveles tészták (pl.: croissant, kakaós csiga), száraz hüvelyesek (bab, sárgaborsó, lencse), zsíros sajtok (márvány, ementáli, trappista, feta, karaván), tejföl, tejszín, vaj, zsíros húsrészek (kolbászok, szalonna, hurka, kocsonya, pörkölt, vadhúsok, pecsenye), olajos magvak (mandula, napraforgó, tökmag, kesudió). Nem ajánlott az éhgyomorra ivott kávé, mert epekőképződéshez vezethet.

Az egyszerű cukrok, méz fogyasztása szintén ebből az okból nem javasolt.  A zöldség-  és gyümölcslevesek, nem tejszínnel, hanem pudingporral, 1,5% tejjel készítve fogyaszthatóak.

Javasoltak a zsírszegény ételkészítési módok: teflon edényben, olaj spray-vel készítve a rántotta, húsok, halak, köretként főtt, héjában sült burgonya zsiradék nélkül, főtt rizs olyan zöldségekkel, amik nem okoznak panaszt. A zöldségek ha panaszt okoznak (pl.:uborka) akkor hámozva, sózva és a levet leöntve lehet megpróbálni, vagy fedő nélkül főzve, hogy az illóolajok elpárologjanak.

Gyümölcsök esetében szintén, ami nem okoz panaszt fogyasztható (málna, eper, cseresznye, körte általában szokott panaszt okozni, de egyénileg eltérő az érzékenység), ha problémás, meg lehet próbálni kompótnak, vagy sütve. A kenyérféléket pirítva, másnaposan érdemes megpróbálni, semmiképpen sem frissen sütve, melegen fogyasztva, mert az nagy valószínűséggel panaszt okozhat.

Az élelmi rostok fogyasztása megfelelő folyadékfogyasztás mellett a székrekedés kialakulásának megelőzésében lehet segítségünkre.