Colitis ulcerosa

A betegség kialakulásának okát nem ismerjük, feltételezik, hogy genetikai, környezeti, vagy akár pszichés tényezők játszhatnak szerepet. A betegséget több különböző szakasz jellemzi.

Enyhe lefolyás esetén bal oldali alhasi fájdalom mellett véres széklet és rossz közérzet a jellemző, míg súlyosabb esetekben görcsös hasi fájdalom mellett akár napi 5-10 széklet is jellemző lehet. Akut fellángolás időszakában ez akár napi 30-ra is növekedhet, láz, vérszegénység, fogyás kísérhetik a betegséget. Súlyos esetben pedig a kórházban történő kezelés elengedhetetlen. Ilyen időszakokban a legfontosabb a folyadékpótlás, az elektrolit háztartás rendezése. Kevésbé súlyos időszakokban az étrend jellemzői a leromlott tápláltsági állapot javítását célzó magasabb energia és fehérje tartalmú ételek előnyben részesítése.

Az egyéni tűrőképesség elsődleges szempont, de általános elmondható, hogy a zsíros sajtok, tejföl, tejszín, vaj kerülendőek. Sovány, savanyított tejtermékek, ha nem okoznak panaszt, nem tiltottak, mint például a kefir, natúr joghurt, túró. Kerülendőek a zsírosabb húsok, füstölt húsok, kolbászok, szalonnák, szalámik. Ugyanez igaz a pékárukra is, a zsírosabb, magas cukortartalmú fajták kerülendőek, mint például sajtos roló, kakaós csiga, lekváros bukta. Zöldségek közül a hüvelyesek és a káposztafélék általában panaszt okoznak, gyümölcsöknél pedig az apró magvas fajták lehetnek problémásak. Az olajos magvak magas zsír és rost tartalmuk miatt szintén kerülendőek.

A gyógyszeres kezelés miatt fontos lehet még a folsav és a kálcium pótlása is.