Crohn-betegség

A colitis ulcerosával ellentétben ez a betegség nem csak a vastagbelet, hanem a tápcsatorna teljes hosszát érintheti. Ebből adódik, hogy Crohn- betegségben jellemzőbben alakulhat ki felszívódási zavar. Ezt a kialakított étrend során is figyelembe kell venni.

Tünetei között szerepel a fájdalmas hasmenés és az étkezések után jelentkező jobb oldali hasi fájdalom.

Kialakulásának oka szintén nem ismert, genetikai okok, autoimmun folyamatok, de a magas finomított cukor és hidrogénezett zsír fogyasztás és az alacsony rost fogyasztás szerepét is feltételezik. A gyógyszeres kezelés itt is indokolja a folsav és a kálcium pótlást.

Nyugalmi, tünetmentesebb időszakokban a minél változatosabb étkezés javasolt. Az egyéni tűrőképességtől függően a panaszt nem okozó alapanyagok, ételek fogyasztása ajánlott. A leromlott tápláltsági állapot és folyamatos gyulladásos időszakok miatt tápláló, fehérjében gazdag étrend javasolt. A zsírosabb termékek minden élelmiszercsoportban kerülendőek. Húsok között ilyenek a szalámik, kolbászok, szalonnák, pékáruk esetében a leveles tészták, tepertős, sajtos pogácsák. Zsíros tej, sajtok, tejföl, vaj, tejszín szintén panaszt okozhatnak.

Panaszosabb időszakokban jótékony hatásúak lehetnek a különböző nyáklevesek (zab, rizs). Ajánlott még ilyenkor a burgonya, rizs, sárgarépa, alma főzve, olaj nélkül sütve, leveknek lepréselve, tejmentesen levesnek elkészítve.