Diverticulosis

A betegség jellemzője a székrekedés és hasmenés váltakozása. A bélfal kitágulás miatt keletkező „zsákok” begyulladhatnak, mely lázzal, hasi görcsökkel járhat. Ezekben az időszakokban kifejezetten rost szegény, folyadékban gazdag, kímélőbb étrendet érdemes tartani.

Gyulladásmentes időszakban viszont a székrekedés esetében javasoltakhoz hasonlóan érdemes fokozatosan növelnünk a rost mennyiségét, bő folyadékfogyasztás mellett. A rost tartalom növelésére alkalmas a zabkorpa, búzakorpa használata, a különböző magőrlemények, melyek szintén az ételekhez adhatóak főzés során. Ne kezdjünk azonban egyszerre túl nagy mennyiségű rosttal, mert a hirtelen megemelt rost bevitel könnyen puffadáshoz, hasi panaszokhoz vezethet. Fokozatosan, az egyéni toleranciánkat figyelembe véve alakítsuk át ételeinket.

A teljes kiőrlésű, rozs, zablisztek sütemények, kekszek készítésére is alkalmasak. Vásárolhatunk teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, vagy péksüteményeket, kenyereket is. Ugyanígy beépítendő az étrendbe a bőséges zöldség és gyümölcs fogyasztás is, magas rost és víztartalma miatt előnyösen befolyásolják emésztőrendszerünket.

Ajánlott a napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása, lehetőleg tiszta víz, vagy nem fekete tea formájában.