Laktózintolerancia

Laktózintolerancia esetén, a laktáz enzim csökkent, vagy teljesen hiányzó mennyiségben van jelen a szervezetünkben. Ezáltal, bontóenzim hiányában a tejcukor végül a vastagbél baktériumai által kerül bontásra.

Két típusát különböztetjük meg, ritkábban fordul elő veleszületett formája, jellemzőbb, hogy később alakul ki. Különböző egyéb betegségek állapotaiban gyakran előfordulhat, ilyenek lehetnek a hasmenés, krónikus gyulladásos bélbetegségek, antibiotikumos megbetegedések. Jellemzőtünetei a puffadás, hasmenés. A betegséget hidrogén kilégzéses teszttel diagnosztizálják. A meglévő saját enzim függvényében lehet alkalmazni különböző enzim pótló készítményeket, melyek az érintett élelmiszerek fogyasztásakor lehetnek segítségünkre.

Emellett a megfelelő étrend alkalmazásával a tünetek megszüntethetőek.  Kerülendőek a hagyományos tejek és tejtermékek. Helyettük kétféle megoldás közül is választhatunk. Ma már rengeteg laktózmentes termék közül választhatunk. Vehetünk laktózmentes tejet, margarint, vajat, túrót, tejfölt, tejszínt, joghurtot, sajtot. Egyéni érzékenységtől függően a savanyított tejtermékek és a túró fogyasztása is megengedett lehet, mivel alacsonyabb laktóz tartalmuk miatt előfordulhat, hogy nem okoznak panaszt. Másik alternatíva lehet a növényi tejek, joghurtok fogyasztása (mogyoró, mandula, kókusz, szójatej stb.). Csökkentett tejtermék fogyasztás esetén mindig gondoskodnunk kell a kálcium pótlásáról is.