Anyatejre gyúrnak a testépítők

Testépítők egy új generációja tér vissza a természetes fehérjeforrásokhoz a gyors izomépítés érdekében: anabolikus szteroidok és protein shake-ek helyett ezek a sportolók anyatejet vesznek magukhoz, méghozzá ipari mennyiségben. A gond csak az, hogy a neten kapható csomagok nagy része staphylococcus baktériummal fertőzött.

Az anyatej állítólag remek fehérjeforrás, ha izmot szeretnénk építeni, és elkerülnénk a zsírokat. Kétségkívül természetes forrásról van szó, de veszélye ennek a megoldásnak is van: az ellenőrizetlen forrásból származó, internetről rendelhető anyatej staphylococcus-szal fertőzött. Ezek a kolóniák az ételmérgezéshez hasonló tünetektől kezdve akár halálos kimenetelű vérmérgezést is okozhatnak.

A bodybuilderek arról csevegnek a fórumokon, hogy az anyatej emberi növekedéshormont tartalmaz – elég csak a gyorsan gyarapodó csecsemőkre nézni -, fehérjében gazdag, és voltaképpen „anabolikus étel”,  és egészségkárosító hatása sincs. Már amennyiben persze a staphylococcus baktérium kimarad a képletből.

Dr. Jacques Mortiz, a New York-i Mount Sinai Roosevelt nőgyógyásza az ABC Newsnak beszélt a furcsa trendről: „Az ég adta világon semmi nincs az anyatejben, ami a felnőtteknél izomtömeg-gyarapodáshoz vezethetne. Az ellenőrizetlen forrásból származó tej viszont számos problémához vezethet…”

Több dealer is felfigyelt a piacban rejlő lehetőségekre: egy gallon anyatejért akár 1600 fontot is elkérhetnek, míg a tehéntej 3,44 fontba kerül csupán. Az így szerzett mintákat általában nem megfelelő módon tárolják, és nem ritka – a staphylococcus mellett – a szalmonella-fertőzés sem.

medipress