Mégis biztonságos a lejtőn futás

Az Achilles-ín jobban tűri a lejtőn futást, mint ahogy azt eddig feltételezték – derül ki egy friss kutatásból, amely kedvez a hosszútávfutóknak.

Az egyesült államokbeli Brigham Young University munkatársai szerint a sérülés elkerülésének kulcsa a terepviszonyok fokozatos változása. „Szeretnénk a futók tudtára adni, hogy a lejtős terep biztonságos, ezért nyugodtan szerepelhet az edzésprogramban, valamint a versenyzésben is” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Katy Andrews Neves az intézmény sajtóközleményében. „Noha nagyobb erő hat ilyenkor a testre, az előnyök felülmúlhatják a kockázatokat” – tette hozzá a szakértő.

Andrews Neves kollégáival együtt 20 futónőt vett górcső alá, akik háromféle fokozatra állított futógépen kocogtak: 6 százalékos lejtőn, vízszintes talajon és 6 százalékos emelkedőn, mégpedig különböző napokon. A fokozatok egyike sem terhelte jobban a lábszáron végigfutó Achilles-ínat.

„A futók az idők során hozzászoknak a testüket érő erőhatásokhoz, így azok növekedése esetén sem növekszik túlzottan a sérülésveszély. Az emberi szervezet fantasztikusan működik, és nagyon jól alkalmazkodik a környezethez” – összegezte a kutató.

Az eredmények a Journal of Sports Science & Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában jelentek meg. Becslések szerint a hosszútávfutók 52 százaléka szenved Achilles-ín sérülést.

medipress