Hosszú élet titka?

A 115 esztendős Emma Morano a legkorosabb nő Európában, és az ötödik legidősebb ember a világon. Tinédzser kora óra naponta három nyers tojást fogyaszt, de szerinte a hosszú életéhez hozzájárul, hogy 1983-as válása óta nem házasodott újra.

Emma két világháborút és eddig 70 kormányt élt túl, ráadásul három évszázadnak is tanúja. Az olasz nő biztos benne, hogy egészségének titka a nyers tojás, illetve a férfiak távol tartása.

„115 év tényleg sok” – válaszolja tömören, amikor arról kérdezik, milyen érzés Európa legidősebb nőjének címét birtokolni. Noha már volt házas, nem találta meg férje mellett a boldogságot, így gyermeke halála után elvált. Hiába álltak sorba érte a jelöltek, mindegyiküket elhajtotta – olvasható a New York Times-ban. „Engem ne uraljon senki” – indokolta döntését. A válás egyébként meglehetősen ritka volt akkoriban, sőt Olaszországban egyáltalán 1970-től teszi lehetővé a törvény.

A nyers tojás fogyasztása pedig nem holmi öncélú hobbi nála, hiszen tizenéves volt, amikor az orvosa ezt a táplálkozási tippet javasolta neki vérszegénység ellen. Emmáról elsősorban unokahúga gondoskodik, aki reggelente látogatja meg az étellel.

A rekorder 1899. november 29-én született Civiascóban, a svájci és a francia határ közelében. Fiatalon Verbeniába költözött, ahol azóta is él. Hét testvére van, akik közül kettő is megélte a századik születésnapot. Emma 110 évesen vált híressé, amikortól is orvosok és kutatók érkeznek hozzá, hogy életmódjáról faggassák.

medipress