Apukák- ne dohányozzatok!

Egy friss kutatás szerint, ha az apa dohányzik, az a még meg sem született gyermeke egészségére is kihathat, még akkor is, ha évekkel a gyermeke fogantatása előtt felhagy ezzel a szokásával. 

Norvég kutatók kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az apja fogantatásuk előtt dohányzott, megnő az asztma kialakulásának az esélye. Korábbi ausztráliai vizsgálatok az ivást és a rossz étkezési szokásokat is a dohányzással egy lapon emlegették ilyen szempontból, és azt állították, hogy az elhízás kockázat is könnyen továbbörökíthető. A norvég kutatás során több mint 13 000 apával és anyával töltettek ki egy kérdőívet a szakemberek, rákérdezték arra, ki hány éve dohányzott a gyermeke fogantatása előtt, kinek a gyermekénél jelentkezett asztma, illetve, hogy ki az, aki még a gyermek fogantatása előtt leszokott a dohányzásról.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nem allergiás asztma jóval gyakrabban alakult ki azoknál, akiknél az apa a fogantatás előtt dohányzott, és a kockázat mértéke tovább nőtt akkor, ha az apa már 15 éves kora előtt is cigarettázott, és minél tovább dohányzott valaki, annál nagyobbra nőtt az asztma kialakulásának esélye.

Meglepő módon az anyák dohányzása kapcsán nem tudtak a szakemberek hasonló összefüggést kimutatni. Dr. Cecile Svanes, a norvégiai Bergen Egyetem munkatársa szerint fontos lenne figyelmeztetni a férfiakat arra, hogy életmódjuk nagyban befolyásolja gyermekeik jövőbeni egészségi állapotát, és mindenki figyelmét fel kellene hívni arra, hogy a szülővé válásra már jóval a gyermek fogantatása előtt el kell kezdeni készülni.

medipress