Viking diéta?

Az új északi diéta repceolajra cseréli az olívát, illetve teljes kiőrlésű gabonán és gyökérzöldségeken alapszik. Elveit két dán séf dolgozta ki, akik friss húst és halféléket is előírnak a különleges étrendben.

„A mediterrán diétával ellentétben, amely fehér kenyeret, tésztát és polentát is tartalmaz, a viking változat kizárja a finomított gabonát és a feldolgozott élelmiszereket. Olívaolaj helyett hidegen sajtolt repcét alkalmaz, amely omega-3 tartalmánál fogva sokkal egészségesebb” – taglalta Kate Christensen, a Vogue újságírója, aki két hét alatt két kilót adott le az új étrenddel.

A viking diéta 2004-ben indult hódító útjára a koppenhágai Noma étteremből, ahol a tengeri moszatos és angolnás előételek további ihletet adtak a szakácsoknak. A Vogue újságírója az ugyancsak dán Trine Hahnemann könyve alapján állította össze az étrendjét, amely vadhúst és tenger gyümölcseit is tartalmaz.

Az Északi Miniszterek Tanácsának 2005-ös ajánlása alapján az ideális étrend heti három húsvacsorát, két tenger gyümölcseit és két vegetáriánus menüt tartalmaz, amelyet gyökérzöldségek, leveles zöldek, magvak, bogyósok, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék egészítenek ki.

A viking étrend méltó ellenfele lehet a tavalyi év slágereként berobbant paleolitnak, amelyben nincs gabona és alkohol, viszont több húst engedélyez.

„Mindössze két hét alatt zökkenőmentesen belerázódtam a viking diétába. Egészségtudatossá tett, nem csupán táplálkozás-tudatossá. Jobban aludtam, jóllaktam, és nem sóvárogtam étel után” – írta Christensen.

2014-ben Dr. Thomas Meinart Larsen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa 181 elhízott felnőtt bevonásával kimutatta, hogy a viking étrend közel ötkilós fogyást eredményezett fél év alatt a hagyományos dán diéta másfél kilójával szemben.

medipress.hu