Egyre több mindenre allergiásak az emberek

A 37 éves Ben Abbott allergiás a zellerre, a répára, az uborkára, a leveles kelre, a mustárra, a chilire, és szinte valamennyi nyers gyümölcsre a banánt kivéve, ezért nagy örömmel várja az új Európai Uniós szabályozást, miszerint mostantól az éttermeknek és a házhozszállítást vállaló cégeknek egyaránt fel kell tüntetniük azt, ha termékükben a 14 leggyakoribb, allergiát kiváltó összetevő valamelyike megtalálható.

Ez a 14 összetevő a mogyoró, a diófélék, a tej, a glutén, a tojás, a héjas és puhatestű állatok, a hal, a szója, a szezám, a zeller, a mustár, a kén-dioxid (amely az aszalt gyümölcsökben és a borban is megtalálható), és a farkasbab, amely a mogyorók családjába tartozó hüvelyes. Csak az Egyesült Királyságban évente tíz ember veszti életét, és több mint 5000 kerül kórházba allergiás reakciók miatt, és ez az arány 2002 és 2014 között 87 százalékkal emelkedett meg. Az angliai Élelmiszerszabvány Ügynökség szerint a legtöbb eset hátterében a helytelen információszolgáltatás állt, ezért van szükség a szigorúbb szabályozásokra.

Egyes szakértők szerint azonban nem elég a fenti négy allergiát okozó összetevő feltüntetése, hiszen egyes gyümölcsök – például a kivi, a barack vagy az alma -, sőt bizonyos zöldségek is egyre több embernél okoznak allergiás rohamot.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanának ki a szervezet részéről. Dr. Isabel Skypala, ételallergiával foglalkozó szakember szerint az egyre növekvő számú ételallergiák hátterében a pollenallergiák növekedése áll, a fák pollenjeinek fehérjeszerkezete ugyanis nagyon hasonló a különféle gyümölcsökben találhatóakkal, így ha az immunrendszer már kifejlesztette az antitesteket a pollenek ellen, az ételekben található hasonló fehérjéket is veszélyesnek gondolja, így azonnal beindítja az allergiás reakciót. Ezért van, hogy többnyire csak a nyers gyümölcsök és zöldségek okoznak gondot, hiszen a főzés során a fehérjeszerkezet megváltozik. Egy másik feltételezés szerint viszont arról van szó, hogy a modern – zsírban és cukorban gazdag – étrend hatására megváltoztak a bélbaktériumok, és emiatt reagálunk érzékenyebben többféle élelmiszerre is.

medipress.hu