Egészséges táplálkozás -gyerekeknek

Egészségesebben táplálkoznak azok a csemeték, akiknek a szülei szabályokat állítanak fel az étkezésre vonatkozóan, és arra tanítják őket, hogy kontrollálják a fogyasztásukat – derül ki egy friss kutatásból.

Az egyesült államokbeli University at Buffalo munkatársai csaknem 9 000 kicsi adatait elemezték, akiknek táplálkozási önszabályozását kétéves korukban felmérték. Az étrendjüket és a szüleik által felállított szabályokat négyéves korukban újra ellenőrziték.

„A szülők szava sokat számít a kisgyerekek önszabályozásában, s az otthoni étkezési szabályokon keresztül is” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Xiaozhong Wen gyermekorvos professzor az intézmény sajtóközleményében.

„Úgy találtuk, hogy a szülői szabályozás és az önszabályozás kettőse vezet a legjobb eredményre a gyermekkori egészséges táplálkozás kérdésében”- tette hozzá a szakértő.

Az eredményeket a Bostonban zajló Elhízás Hét keretein belül mutatták be, mely az obezitológusok és a sebészek éves találkozója.

„A felnőtteknél és a kamaszoknál az önszabályozás, illetve az érzelmi evés jelensége is alaposan körüljárt dolognak számít a szakirodalomban, a gyerekeknél azonban keveset tudunk minderről. Eredményeink alapján azok a csemeték, akik kétévesen képesek voltak maguktól jó döntést hozni a táplálkozásban, négyévesen kiegyensúlyozottabban étkeztek a megfelelő szülői iránymutatás mellett. Az önszabályozás azonban a szülői figyelem nélkül csekély eredménnyel kecsegtet” – vonta le a következtetést Wen professzor.

„Fantasztikus látni, hogy a szülői szabályozásnak ekkora szerepe van a gyermek táplálkozási szokásaira nézve. A nevelők által felállított határok segítségével véget lehetne vetni a korai elhízásnak” – magyarázta Neha Sharma társszerző, aki az egyetem végzős hallgató