Az olívaolaj lehet a legújabb fegyver a rák ellen

A mediterrán étrendről régóta azt tartják, hogy a hosszú és egészséges élet titka lehet. A kutatók most azt is kimutatták, miért.

Az extra szűz olívaolaj egyik összetevője, az oleokantal, anélkül pusztítja el a daganatos sejteket, hogy közben károsítaná az egészséges sejteket. Az oleokantal úgy működik, hogy átszakítja a daganatos sejt egyik részének, a szemétlerakóként szolgáló lizoszóma membránját, olyan fehérjéket szabadítva a sejt belsejébe, amelyek annak pusztulását okozzák. Amikor a kutatók laboratóriumban kitették az anyagnak a daganatos sejteket, a sejtek 30-60 perc alatt elpusztultak.

„A lizoszóma a sejt szemétlerakója, vagyis újrahasznosító központja” – magyarázta Paul Breslin, az amerikai Rutgers Egyetem munkatársa. „Ha megnyitjuk, kitör a káosz. A lizoszóma elszigetelten van jelen a sejtben, mert toxikus. Ha átszakítjuk a membránt, amely elválasztja a lizoszómát a sejt többi részétől, a tartalma beszivárog a sejtbe. A lizoszóma tele van olyan agresszív enzimekkel, amelyek mindent elpusztítanak, amivel érintkezésbe kerülnek.”

A kutatók a Molecular and Cellular Oncology szaklapban megjelent tanulmányukban azt is hozzátették, hogy az oleokantal az egészséges sejteket nem károsítja, csupán ideiglenesen felfüggeszti a ciklusukat, mintegy alvó állapotba juttatva őket. Egy nappal később az egészséges sejtek ciklusa újraindul.

„A daganatos sejtek sokkal nagyobb és sokkal aktívabb lizoszómával rendelkeznek, ezért valami sokkal sérülékenyebbé teszi ezeket, mint az egészséges sejtekben. Egyelőre nem tudjuk pontosan, mi az oka ennek” – mondta Breslin.

A kutatás következő lépésében azt tervezik, hogy a laboratóriumi körülmények közül kilépve élő állatokban próbálják kimutatni, hogy az oleokantal elpusztítja a daganatos sejteket, és összezsugorítja a daganatokat.

medipress