Tabletta állapíthatja meg, rákos-e a beteg

A DNS-t tartalmazó gyógyszer arra serkenti a rosszindulatú tumorsejteket, hogy egy bizonyos fajta fehérjét termeljenek, amely a véráramba jutva könnyedén kimutatható – így biopszia helyett elég a vérvétel.

A kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai jó ideje dolgoznak a tabletta kifejlesztésén, amely már a legkorábbi stádiumban képes „megtalálni” a rákos sejteket, hogy hozzájáruljon a beazonosításukhoz.

A találmányról szóló legfrissebb eredmények John Ronald és Sanjiv Gambhir tollából a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelentek meg. A kutatópáros két éve már jelentkezett előzetes adatokkal a Molekuláris Képalkotó Diagnosztikai Világkongresszuson.

„Olyan új rákkezelési szemléletmódot képzelünk el, amelyben lehetőség nyílik kizárólag vérvétel útján kimutatni a diagnózist, illetve molekuláris-genetikai képalkotással megállapítani a tumor helyét, valamint véghezvinni annak kezelését” – nyilatkozták akkor.

A szakértők régóta tudják, hogy a rákos sejtek különböző anyagokat szivárogtatnak a vérbe, ám ezek mennyisége olyan csekély, hogy mindezidáig nehézkes volt a kimutatásuk.

A stanfordi tudósok azonban DNS-t tartalmazó tablettával rukkoltak elő, melyek képesek bejutni a daganat belsejébe.

„Olyan tumorspecifikus DNS-kivonatot állítottunk elő, melyek képesek szabályozni az alkalikus foszfatáz vagy szentjánosbogár-luciferáz kiválasztását. Ez beavatkozást nem igénylő, tehát non-invazív módon teszi lehetővé a rákdiagnózist, méghozzá sokféle páciens és sokfajta rák esetében” – magyarázta a kutatópáros még 2013-ban.

medipress