Az ízlelőbimbók határozzák meg a várható élettartamot?

A legfrissebb kutatási eredmények szerint nem csak az egészséges ételek fogyasztása a lényeges a hosszú élet szempontjából, hanem az is, hogy milyennek érezzük az ízüket.

Amerikai kutatók nemrég rájöttek, hogy az ízlelőbimbók szerepet játszhatnak a várható élettartam alakulásában – legalábbis az ecetmuslicák esetében. Nemrég két vizsgálat is bizonyította, hogy az ételek ízlelésének képessége – függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől – növelheti vagy csökkentheti az ecetmuslicák várható élettartamát.

A Michigan Egyetem és a Friedrich Miescher Bioorvoslási Kutatóközpont vizsgálati eredményei remélhetőleg egy nap olyan terápiás módszerek és gyógyszerek kifejlesztését tehetik majd lehetővé, amik hatással lehetnek az emberek ízlelési képességeire.

Az adatok szerint a keserű ízek csökkentették az állatok várható élettartamát, míg az édesek jótékony hatással voltak rá. Érdekes módon azonban a víz ízlelésének a képessége volt a legnagyobb hatással a várható élettartamra, mivel a folyadék ízét egyáltalán nem érző muslicák 43 százalékkal tovább éltek társaiknál.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban megjelent kutatási eredmények alapján úgy tűnik, az ecetmuslicák esetében az ízérzékelés elvesztése olyan fiziológiai változásokat eredményezett, amik segítettek a szervezetüknek alkalmazkodni ahhoz az érzéshez, hogy nem jutnak elegendő tápanyaghoz.

A víz ízét nem érzékelő állatok tehát azért éltek tovább, mert a látszólagos vízhiányt úgy kompenzálták, hogy több zsírt halmoztak fel a szervezetükben, aminek az elégetése során vizet állítottak elő.

„A mostani eredmények segítenek megvilágítani, hogy az érzékszerveink miként befolyásolhatják az egészségi állapotunkat – nyilatkozta Scott Pletcher, a Michigan Egyetem munkatársa – Úgy tűnik, az ízlelőbimbóknak sokkal nagyobb szerepe van, mint korábban gondoltuk.”

„Az ecetmuslicák esetében az ízérzékelés komoly hatással van a fiziológiai állapotra és a várható élettartamra.”

A közelmúltban több olyan tanulmány is napvilágot látott, ami arra engedett következtetni, hogy az érzékelés hatással lehet a sportteljesítményre, a kettes típusú cukorbetegség kialakulására valamint az öregedési folyamatokra.

A tudósok további kutatásokat terveznek, amelyek során szeretnék megvizsgálni, hogy a keserű és édes ízek milyen hatással vannak az öregedésre.

forrás:medipress.hu