Új molekula az asztma megelőzésében

A Sanford-Burnham Orvoskutató Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai egy olyan molekulát mutattak be, mely állításuk szerint képes kivédeni az allergének okozta asztma tüneteit.

A fejlett világ lakosságának közel 10 százaléka szenved asztmában, melyet általában környezeti allergének (például pollen, por, füst) váltanak ki. Maga a betegség krónikus gyulladásból, és a légutak szűkületéből áll. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány statisztikai adatai az előfordulás a 1980-as évek eleje óta rohamosan nő, az elmúlt 30 évben 50 százalékkal több megbetegedést regisztráltak, és a 19 év alattiak halálozási aránya pedig 90 százalékkal magasabb. Jelenleg a gyógyítás nem megoldott, antibiotikumokkal próbálják megelőzni a felülfertőzést, illetve hörgtágító és gyulladásgátló szerek szolgálnak a légutak biztosítására és a nyák feltisztítására.

Dr. Minoru Fukuda és munkatársainak egérkísérletes vizsgálata azonban egy új lehetőséget vet fel: kifejlesztettek egy szulfát-monoszacharid molekulát, ami képes blokkolni a CCL20 nevű kemokin blokkolását. A szóban forgó jelvivő anyag serkenti a gyulladásos T-sejtek aktivitását, ami az asztma kritikus lépése, és a jelátvitel intravénás, vagy belélegzett szer segítségével való gátlása blokkolja az allergiás reakciót. Mindazonáltal a kísérletes eredményeket még humán vizsgálatok segítségével is meg kell erősíteni.

forrás:medipress.hu