Nőkben húsz százalékkal növeli a rák kockázatát a vörös hús gyakori fogyasztása

Egy széles körű kutatásból az derült ki, hogy azokban a nőkben, akik gyakran fogyasztanak vörös húsokat, sokkal magasabb az emlőrák kialakulásának kockázata.

Már csupán másfél adag, vagyis három szelet szalonna, több mint húsz százalékkal növelheti meg a betegség kialakulásának valószínűségét. Ezzel szemben ha valaki egy adag vörös húst csirkére, halra, hüvelyesekre vagy zöldségekre cserél, akár 25 százalékkal is csökkentheti a daganat kockázatát.

Az emlőrák messze a leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében; a statisztikák szerint minden nyolcadik nőben kialakul. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az életmódbeli tényezőkkel is összefüggésben áll, mivel az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a mozgáshiány is növelhetik a kockázatát.

A British Medical Journal szakfolyóiratban közzétett kutatásban amerikai kutatók 88 803 huszonhat és negyvenöt év közötti nő étrendjét elemezték. A résztvevőket 1991-től 2011-ig, húsz évig követték figyelemmel, és megvizsgálták, hány nőben alakult ki emlődaganat. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akik másfél adag vörös húst fogyasztottak naponta, 22 százalékkal magasabb volt az emlődaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik keveset, vagy egyáltalán nem ettek.

Egy adag körülbelül 55 gramm húst jelent, ami egy kisebb steaknek, két szelet szalonnának, egy adag darált húsnak vagy több szelet sonkának felel meg. A kutatók azt is kiszámították, hogy az emlődaganat nőkre leselkedő kockázata minden további napi adag vörös hús fogyasztásával 13 százalékkal nőtt.

A szakértők úgy vélik, hogy a vörös húsokban lévő telített zsírok megnövelik a koleszterinszintet, ami pedig kiváltja az ösztrogén hormon termelődését, ami összefüggésbe hozható az emlőrák kialakulásával. A kutatást vezető Dr. Maryam Farvid, a Harvard orvosi karának munkatársa úgy összegezte eredményeiket, hogy a vörös húsok nagyobb mennyiségű fogyasztása fiatal felnőttkorban „az emlőrák kockázati tényezője lehet”.

forrás-medipress.hu