Bechterew – kór

Igen ritka, az emberek kevesebb, mint 0,5 %-át érinti ez a betegség, melynek diagnosztizálását csekély előfordulása mellett, a nehezen felismerhető tünetek is gátolják. A betegség kialakulásának okai nem ismertek, feltételezik bizonyos fertőzések kiváltó szerepét, illetve a genetikai hajlamot is megállapították.

Jellemzően 20 és 45 éves kor között jelentkezik, gyakran éveken keresztül felfedezetlen marad, mivel a tünetek nehezen köthetőek össze, általánosak, gyakran egyéb gyakoribb betegségekre utalnak. Éppen ezért a diagnózis sokszor évekig téves, csak a betegség későbbi szakaszában történik.

A jellemző fájdalom a keresztcsonti szakaszon kezdődik és halad felfelé a gerinc mentén. A csontosodás idővel az egész gerincoszlopot érintheti és a mozgás súlyos beszűkülésével járhat. A korai felismerés és a gyógytorna időben történő megkezdése kulcsfontosságú a betegség lefolyásának enyhítésében.

Étrendi szempontból a betegséggel együtt járó étvágytalanság és az ebből következő testtömeg csökkenés, illetve a szervezetben jelenlévő gyulladás kezelése az elsődleges cél. Testtömeg növelés szempontjából a kis térfogatú és magas kalória tartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott, melyet lehetőleg jó minőségű omega-3 zsírsavakat tartalmazó zsírforrások bevitelével biztosítsuk. Ezzel a gyulladásos tüneteket is kedvezően befolyásolhatjuk. A repce, dió, lenmag olaj salátákhoz ételkészítéshez használható, állati eredetű zsiradékok közül pedig a tengeri halak rendelkeznek jó zsírsavösszetétellel.