Beszélgessünk a glutaminról!

Az aminosavak nitrogén tartalmú vegyületek, a fehérjék felépítői elemei.

glutamin, egy nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy testünk – például májunk, izmaink- képes előállítására, ám bizonyos körülmények között a természetes szintézis nem képes pótolni a szervezet igényeit, így komoly fertőzések, hosszan tartó betegségek és a testet ért nagy sérülések esetén sem.

Sportolás következtében is megnőhet a glutamin igény, főleg olyan esetekben, ahol túledzésről van szó. Azonban előnyös lehet fogyasztása a gyorsabb regeneráció elérése érdekében normál sporttevékenység után is.

A hosszú ideig tartó edzés az immunrendszer működését meggyengítheti, míg a mérsékelt aktivitású testmozgás erősíti védekezőképességünket. A nagy intenzitású, megterhelő edzés és a sportolók körében sajnálatos módon elterjedt anabolikus szteroid fogyasztás az ellenállóképességet bizonyítottan gyengíti. Az izmaink ugyan szintetizálnak glutamint, ami megterhelésekkor részben felszabadul, és tápanyagként szolgál a különböző immunsejtek (limfociták, makrofágok) számára, azonban tartós terheléskor a glutamin termelő kapacitás nem minden esetben tud lépést tartani a felmerülő igénnyel. A megfelelő immunválasz és az egészség védelméhez, a glutaminnak kell rendelkezésre állnia szervezetünkben. A glutamin bizonyos vélemények szerint a növekedési hormon szintjét nagymértékben emeli, ezen keresztül izomtömeg növekedést eredményezhet. Utóbbi feltevést egészséges emberekben a kutatók idáig nem tudták kellően igazolni.

Miért használjuk?

  • A glutamin tápanyagként szolgál a limfociták és makrofágok számára, szükséges a megfelelő immunválasz létrejöttéhez.
  • Mérsékelheti az izomtömeg vesztést és fokozhatja az izom növekedését.
  • Stimulálhatja az izomsejtek térfogatának növekedését, ami anabolikus folyamatokat indíthat be az izmokban.

Előnyös hatások

  • Serkentheti az izmok regenerációját, nem utolsó sorban az izom glikogénkészletének helyreállításával.

Kölcsönhatás

  • Epilepszia gyógyszerekkel együtt nem használható.

Természetes forrásai

Fehérjék alkotóeleme, így a tejsavó (6,6%) és búzafehérje (26%) is tartalmaz glutamint. Szervezetünk előállítja, így hiányállapotáról nem beszélhetünk, ám a sporttevékenység után fontos lehet a pótlása, a fent említett okokból.

Esetleges mellékhatásai

Egészségügyi problémák, különösen máj és vesebetegségek esetén a glutamin étrend-kiegészítőként történő alkalmazása csak orvosi javaslatra és kontroll mellett történhet. Mint természetben és táplálkozásunkban nagymennyiségben előforduló anyag mai tudásunk szerint biztonságos étrend-kiegészítő, de a nátrium glutamátra érzékeny emberek legyenek vele óvatosak. Pszichés problémákban szenvedők, epilepsziások, gyomorfekély betegségben szenvedők nem szedhetik (csak orvosi javaslatra)!

Itt összeválogathatod hány csomagra van szükséged egy hónapban: