Cukorbetegek számára javasolt étrend

Akár az 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségről van szó, a helyes táplálkozással kapcsolatos alapelvek azonosak. Bár a javasolt napi szénhidrát mennyiség személyenként változhat, az ajánlott alapanyagok és elkészítési módok mindenkire vonatkoznak. Így a szénhidrát mellett fontos, hogy figyeljünk az adott ételek glikémiás indexére is. Minél alacsonyabb ugyanis ez az érték, annál kevésbé emeli majd meg a vércukor szintünket az adott étel, mivel lassabban szívódik fel a magasabb glikémiás indexű változatoknál. Erre a „csalásra” több tippet is alkalmazhatunk, ilyen például, ha fehér rizs helyett barna rizst, sima lisztből készült tészta helyett teljes kiőrlésű fajtát, vagy durum tésztát választunk. Az egyszerű fehér kenyér helyett, rozs, vagy teljeskiőrlésű barna kenyeret, zsemlét, kiflit vásárolunk. Ugyanígy glikémiás index csökkentő hatású, ha sok zöldséggel, zabpehellyel, zabkorpával gazdagítjuk ételeinket. Fontos, hogy a fehér liszt mellett a cukrot is mellőzzük étrendünkből (a barna cukrot, a nádcukrot és a mézet is). Helyette válasszunk mesterséges vagy természetes édesítőszereket, mint a jól ismert xilit, az energiamentes eritritol, vagy sztívia. Ezekkel az alapanyagokkal ugyanúgy készíthetünk süteményeket, desszerteket. Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét képezik, cukorbetegség esetén mégis figyelnünk kell bizonyos magasabb szénhidrát tartalmú gyümölcsök mennyiségére, ilyen például a szilva, a szőlő, vagy a banán. Az aszalt gyümölcsöket pedig lehetőleg szintén mellőzzük az étrendünkből, mivel ezeknek igen magas a szénhidráttartalma.