A cukorbetegségről…

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy „diabétesz”, magyarul „mézédes átfolyás”-t jelent a görög = „átmenet, átfolyás” és a latin „mellitus” = „mézédes” szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A középkorban a vizelet megkóstolása jelentette a diagnózist. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glukóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik és ez okozza a betegség fő tüneteit.

A cukorbetegségnek két típusa van: az I. típusú az az inzulinfüggő diabetes mellitus és a II. típusú nem inzulinfüggő diabétesz.

A diéta mind a két típusnál fontos szerepet játszik a beteg életében, fontos, hogy tudja, mennyi szénhidrátot juttat a szervezetébe az étkezések folytán.

Fontos fajtája a cukorbetegségnek a terhességi diabétesz, hiszen sok nőt súlyt ez a terhesség ideje alatt, akik ilyenkor kétségbe esnek, pedig nagyon jól kezelhető ez a betegség is, és a szülés után rendszerint visszaáll a helyes cukor érték.

Fontos, hogy időben felismerjék a cukorbetegséget, hiszen visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha későn kezelik. Az idejében felfedezett diabétesz könnyen kezelhető –diétával, gyógyszeresen, inzulinnal. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az alap tüneteket észleljük magunkon:

  • Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés

  • Emelkedett vérinzulin szint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás.

  • Magas vércukorszint (hyperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúság, nagymértékű ivás (polydipsia), fogyás.

  • Folyadék és elektrolitháztartás zavar miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a lencse víztartalmának változása miatt).

  • Bőrtünetek: viszketés (gyakran a genitáliák és az ánusz környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica).

  • Potencia- valamint menstruációzavarok.

Fontos, hogy az orvos mellett dietetikust is keressünk fel, hiszen ő segít majd kiválasztani miből mennyit szabad enni, hogyan alakítsuk ki a minden napi menüsort, úgy, hogy megfeleljen az éppen beállított szénhidrát mennyiségünknek.

Az országban számos cukorbetegekkel foglalkozó klub működik, ahol számtalan program mellett rengeteg hasznos információval, dietetikai tanácsadással, akciókkal, ingyenes mérésekkel várják a betegeket. Érdemes megkeresni a lakhelyünkhöz legközelebb eső ilyen klubot és ellátogatni oda, hiszen ezek a klubok a betegekért alakultak meg!