Dumping szindróma

Ez a jelenség jellemzően olyan embereknél fordul elő, akik valamilyen gyomorcsonkoló beavatkozáson estek át. Ennek következtében, a gyomor egy része hiányzik, amely gyorsabb ürüléshez vezet, így a gyomortartalom hirtelen a vékonybélbe kerül.

Két típusát különböztetjük meg, a korai és a kései Dumping szindrómát. A tünetek oka mindkét esetben a magas cukortartalmú ételek túl gyors ürülése.

Korai Dumpingnél a tünetek étkezés után már 10-20 perccel jelentkeznek, melyek a következők lehetnek: hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, teltségérzet, fokozott gázképződés. Az emésztőszervi panaszok mellett jelentkezhet még gyengeség, remegés, szapora szívverés, verejtékezés, ájulás érzet. Fontos, hogy az étrend szénhidrátban szegény és lassabban ürülő fehérjében gazdag legyen. A gyakori kisebb mennyiségű étkezések szintén segíthetik a tünetek csökkentését.

A kései Dumping szindróma ezzel szemben az étkezést követően 2-4 órával hypoglikémiával jelentkezik. Az emelkedett vércukor és az ebből következő emelkedett inzulinszint kompenzálására esik le hirtelen a vércukorszint. A panaszok között ezért az éhségérzet, gyengeség, verejtékezés jelentkeznek leginkább. Itt is segít a kis mennyiségű, gyakori étkezések bevezetése.