Sporttáplálkozás

A megfelelő étrend nagyban javíthatja a teljesítményt, állóképességet, mind a profi, mind a szabadidő sportolók esetében. Természetesen az, hogy mi is a megfelelő étrend, sok tényezőtől függ. A nem, életkor, testtömeg és testösszetétel mellett, az is fontos, hogy mi a célunk az edzéssel: testsúly normalizálás, állóképesség növelés, egészség megőrzése.

Egy-egy intenzívebb edzés feltétlenül megköveteli az energia és folyadékpótlást. Attól függetlenül, hogy esetleg a cél a súlyvesztés, annak érdekében, hogy ez ne az izomból történjen, edzés után szükséges a fehérje és szénhidrátpótlás.

A sportoláshoz ajánlott táplálkozás alapjai az egészséges táplálkozás irányelvei, de természetesen néhány speciális tanácsot is érdemes figyelembe venni, a hatékony edzés érdekében. Figyelni kell a bevitt energia mellett a fehérje, zsír és szénhidrát megfelelő arányára is.

A sportolás fontos része a megfelelő folyadékpótlás, amiről az edzés előtt, közben és után is gondoskodni kell. Egy órát is meghaladó intenzív edzés esetén erre a legalkalmasabb a különböző sportitalok fogyasztása, amik pótolják az izzadással elveszített ásványi anyagokat és szénhidrát tartalmukkal energiát is biztosítanak. Természetesen a nehezen emészthető tartalmas ételek (zsíros, fűszeres, fehérje dús) fogyasztása közvetlenül edzés előtt nem ajánlott. Egy kevés szénhidrát tartalmú (pl.: müzli, banán) energiát adó étel kb. legkésőbb egy órával a sportolás megkezdése előtt viszont segítheti a teljesítményt, lassítja a kifáradást.