Metabolikus x szindróma

Tulajdonképpen olyan betegségről van szó, amely több különálló betegség együttes jelenléte az adott egyénnél. Ezek pedig a következőek: magas vérnyomás, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, zsíranyagcsere zavar. Sajnos napjainkban igen gyakori jelenségről van szó.

Kialakulásának okai a mozgásszegény életmódban, nem megfelelő étrendben keresendőek. A különböző tényezők egymást erősítik, a magas inzulinszint, elhízás, emeli a vérnyomást, a vérzsírszintet. Ennek következtében érelmeszesedés, a későbbiekben infarktus alakulhat ki. A terápia fontos összetevője a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend, vagyis az életmódváltás.

Alapvetően célszerű az egészséges táplálkozás irányelveit követni, alacsonyabb kalóriabevitel mellett. Időlegesen mindenképpen érdemes kerülni a cukrot, finomított élelmiszereket, aszalt gyümölcsöket. Olajos magvakat is csak mértékkel ajánlott fogyasztani, magas zsírtartalmuk miatt. Ajánlott viszont a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó élelmiszereket, barna rizst, pszeudo cereáliákat (hajdina, quinoa, amaránt), zabpelyhet, korpát fogyasztani. Mozgás tekintetében a heti 5 alkalommal végzett közepes intenzitású sport a leghatékonyabb a testsúlycsökkentés szempontjából. Természetesen a terhelés fokozatos növelése elengedhetetlen a sérülések elkerülése érdekében.